Yo-Ho från Japan

canyonayonaale2(1)Yo-Ho Brewing Company grundades 1996, strax efter det att den lag som förbjudit bryggning av ”Craft Beer” togs bort. Tidigare var nästan all öl i Japan av lagertyp, men Yo-Ho satsade på ale. De bestämde sig dessutom för att använda burkar istället för flaskor, dels för att burkar är enklare att distribuera men också med tanke på miljön, 90 procent av aluminiumburkarna återvinns.

2010 utnämndes de till ”Brewery of The Year” av Japan Craft Beer Association.

Yo-Ho Brewing Company är också ett av de få bryggerier i landet som själva varken har en Brewpub eller restaurang, ändå har deras Yona Yona Pale Ale nästan fått kultstatus bland ölentusiaster i Japan. Det bryggs i deras anläggning i Karuizawa som ligger i prefekturen Nagano och distribueras effektivt runt om i hela Japan där det finns att köpa nästan överallt – i affärer, automater förstås och restauranger, dessutom är det känt för sitt låga pris – ¥260. Här hemma kommer deras burkar att ligga mellan 31 och 33 kronor på restauranger. Samtliga ligger i importören Brewery Internationals restaurangsortiment och de är alldeles nyinkomna med en första omgång, den större leveransen kommer i mitten av mars. Men kolla på närmaste Bishop’s Arms. Brewery International för också samtal med Systembolaget så framöver dyker de kanske upp där.

De här handlar det om:

Aooni IPA

En välbalanserad IPA med fruktiga aromer och beska. 7,0 %.?? (Fick guldmedalj vid Monde Selection 2011.)

Yona Yona Pale Ale

Malten och jästen i Yona Yona Pale Ale erbjuder massor av fruktaromer med toner av bränt socker och kola. Humlen är dämpad, men närvarande. Komplex men ändå mild smak av kola och en ständig närvaro av fruktig humle. 5,5 %.(Fick guldmedalj vid Monde Selection 2011.)

Tokyo Black Porter

En robust porter, med välbalanserad malt och humle. Smaken av choklad och rostad mörk malt harmonierar med Perle-humlen. 5,0 %.? (Fick silvermedalj vid Monde Slection 2011.)

Suiyoubi No Neko Belgian White

Suiyoubi No Neko är en Ale i Belgian Wit-stilen. En lätt kolsyrad och len Wit Ale med smak av citrus, koriander, kanel och vete. Doft av halm och citrus. 4,5 %.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör