Grants Nordic Oak

Grants-nordic-oak1Grants är en väldigt, väldigt välsäljande blended whisky. Så pass att man varje minut kränger runt 60 flaskor i världen, eller om man så vill, en i sekunden. Det är imponerande mängder, hur man än ser på saken.

I takt med att det skandinaviska intresset för whisky ökar, och där man ser en trend att gå från single malt till premium blends, har folket på Grants helt enkelt låtit whiskyn slutlagras på nordisk ek – och vips har man Grants Nordic Oak Finish. Om man utgår från att den nordiska eken är mer porös än den amerikanska (de skotska ek-finishes man provat har lutat åt det hållet åtminstone) så bör denna ge mer fatavtryck med vanilliner och tanniner. Upp till bevis!

Den initiala doften är nyklippt, vått gräs. Lite mörkare i anslaget än den vanliga Grants. Vaniljen och smörkolan flyter bakom grästonerna, och ytterligare ett lager bakom de finns lite mörka bär. En svag ton av nyhyvlad planka som också lyfter fram lite kärvare dofter gör bara gott – en whisky som Grants kan må bra av att få lite som skaver lite grann och bygger karaktär.

Smaken är rund som ett nyputsat biljardklot, och det är svårt att direkt hitta några smaknoter. Om man bedömer blended whisky utifrån förmågan att sätta ihop flera smakkaraktärer till en homogen upplevelse måste man utdela full pott till Brian Kinsman som fått ihop den här. De fattoner som gjorde sig påminda i doften sticker inte ut på något vis i smaken, utan kompletterar den typiska Grantskaraktären till fullo. Först en bra bit in i eftersmaken kommer de – för Glenfiddich åtminstone – typiska honungsnoterna och därefter en nyans av fat.

Personligen hade jag gärna sett att den här tog ut svängarna ytterligare något – om man vill nå de svenska entusiasterna, som kan rabbla alla Islay-destilleriernas PPM-tal som sitt eget personnummer, så är den fortfarande på den snälla sidan. Men, den stora publiken är trots allt i blendedvärlden, så det kanske är ett sätt att försiktigt lirka in de i en värld av mer smak?

Just nu är Nordic Oak whiskyns svar på Nickelback. Snygg, crowd-pleasing, lagom ofarlig och populär hos väldigt, väldigt många skandinaver. Den lämnar dessvärre inte något större intryck däremot.

Betyg: 8,0 / 10

Etiketter

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.