Upplev Bowmore i svenska hamnar

Bowmore-Map-Original- LowresFrån Islays äldsta destilleri Bowmore kommer en whisky lagrad på bourbonfat – fast på ett unikt sätt.

Bowmore Small Batch görs som alla Bowmorewhiskies på vatten från Laggan River och malt som rökts i torveldade ugnar. Destillatet mognar sedan i Skottlands äldsta lagerhus: Vault No 1, men den mognar på ett alldeles speciellt sätt: Hälften ligger i first fill-bourbonfat och andra hälften i second fill-diton.

First fill-fatet ger sötma och kryddighet medan second fill-fatet tillför fruktighet och sälta. När de två kombineras blir slutresultatet en av Bowmores mest mångfacetterade single malt-whiskies.

Den beskrivs så här: ”Varmt gyllene till färgen med doft av vanilj, hav, torvrök, honung och kanel. Smaken karaktäriseras av citrus, sälta, vanilj och kokosflingor och eftersmaken domineras av rökighet, bourbonvanilj och lime”.

Idén till Small Batch föddes under en middag när en vän bad mig beskriva Islays och Bowmores whiskys karaktär. När jag började beskriva smakerna och dofterna som förenar dem insåg jag att de borde kombineras. I en whisky. Small Batch var född,” säger Bowmores Master Blender Rachel Barrie.

Bowmore_Small_Batch_hi-resDen första juli lanseras den och finns då i Systembolagets beställningssortiment där den får nummer 85090 och en prislapp som lyder 389 kronor. Men inte nog med det: mellan den första och artonde juli pågår en whiskyprovningsturné med namnet ”Bowmore Small Batch At Sea” där en ”Bowmorebåt” besöker fem hamnstäder, från Sandhamn till Arkösund, och när den väl lägger till har man chans att prova whiskyn ifråga. Givetvis också klassikerna Bowmore 12 YO och Bowmore Darkest 15 YO. Men OBS! att det är först till båten som gäller, så gå in och boka provningen (kostnad: 150 kronor, och det går att betala med kort på båten) på www.bowmoreatsea.se. Här kommer hamnar och datum:

Mariefred 1/7 – 3/7

Strängnäs 4/7 – 6/7

Oxelösund 8/7 – 10/7

Arkösund 11/7 – 13/7

Sandhamn 16/7 – 18/7

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör