BOX – The Pioneer

trini-4103Att whiskyentusiasterna har upptäckt svensk whisky råder ingen tvekan om. Mackmyras Preludium 01 betingar skyhöga priser på auktioner, och Spirit of Hven har en kultstatus på marknaden få skotska malter lyckas uppnå. Att döma av förhandsintresset för Ådalenbaserade Box Whisky’s första släpp verkar läget knappast ha försämrats – snarare är en veritabel folkstorm inför websläppet på Systembolaget imorgon närmast förutsägbar. Men… är The Pioneer, som debuten döpts till, verkligen värd att vänta på? Allt om Whisky skickade ut sina vassaste smaklökar i form av David Mortimer-Hawkins, Mikael Göransson och Robbe Eriksson.

Det ska sägas direkt – såväl producenter som distributörer hymlar inte med det faktum att den här whiskyn behöver en liten knuff i rätt riktning. Nyupphälld och utan vatten i glaset lämnar den provaren närmast nollställd, då den inte på något vis vill bjuda upp till dans. Men svårmodet går snart över. Efter några minuter (OK, vi pratar nog om närmare en kvart – tjugo minuter panelen fick ägna sig åt att prata om vädret och beundra Spritmuseums affischer) öppnar glaset upp sig, släpper in besökare och historien blir radikalt förändrad.

trini-4093Utan vatten talar vi om en kärv sprit med tydlig arom av färskmalen peppar. Den är aromatisk och förvånansvärt stor för att vara nyss fyllda tre år. Här finns en knivskarp skärpa, som sakta mattas av i samma takt som tiden låter spriten andas. Vaniljdrag från faten (här finns en blandning av 40 litersankare med såväl orökt som rökigt recept, liksom en andel orökt på större bourbonfat) leder vidare till en fruktdriven sprit med stor alkoholsötma. Den är ung och kaxig, men vet vart den vill. Som Robbe konstaterade – det här är din tonåring som försöker sno ditt kontokort inför en kväll på stan.

Med vatten, och en stund till i glaset mognar Box The Pioneer såväl kroppsligt som själsligt. Balansen mellan fattoner, vanilj och en lätt rökighet blir tydligare, och  såväl stenfrukt (nu pratar vi omogna gråpäron!) som plommon träder fram. Vaniljtonerna blir mer integrerade och pepparnoterna blir mer sofistikerade. I eftersmaken kommer både en tydligare rökton liksom bärtoner och blå frukt.

The Pioneer är en intressant whisky, nyss fyllda tre år. Det kanske inte är det enorma styrkebesked världen väntat på som haft inställningen ”en av världens bästa whiskies”, men det här är definitivt något stort på spåret.

Efter provningen dukades tre fatprover upp (orökt i bourbonfat, rökt i bourbonfat och orökt i oloroso-sherryfat), och det är tydligt att Box under ledning av destillerichef Roger Melander vet exakt vad de håller på med. Den unga åldern till trots höll samtliga prover extremt hög kvalité, och Box bevisade återigen att de inte bara vet vad de håller på med, utan utgör ett reellt hot om guldmedaljerna på världens sprittävlingar.

Har man Mackmyras Momentumserie och Spirit of Hvens buteljeringar i åtanke dessutom, är det ingen långsökt gissning att Sverige tämligen snart placerar sig i pole position bland världswhiskyns mest intressanta länder.

Etiketter

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.