Musikquiz

frankrike-flagga1I senaste numret av Allt om Whisky har vi Frankrike som tema. Vad passar då inte bättre än en musikquiz för den musikaliske frankofilen och en Spotifylista som både ger inspiration och ledtrådar. Vår egen skribent David Mortimer-Hawkins har knåpat ihop något riktigt roligt. Man är aldrig för gammal för en liten musikquiz. (Svaren på frågorna finner du längst ned)

(spotifylänk) Fransk musik

1. En av de musikstilar man främst förknippar med Frankrike är Chanson, och vem förkroppsligar den musikstilen mer än Edith Piaf? I Sverige är det framför allt en skådespelande sångare – eller sjungande skådespelare – som man förknippar hennes verk med. Vad heter han (skådespelar/sångaren alltså?)

2. Daft Punk gjorde ett av 2013 års mest omtalade album. Random Access Memories vann grammisar och toppade listor världen över. En av producenterna är en gammal legend som producerat allt från Donna Summer till Never Ending Story. Hans namn är..?

3. Albumet Moon Safari slog ner som en bomb när det släpptes 1998. Runt millennieskiftet fanns inget hetare namn än Air, vilket regissören Sofia Coppola utnyttjade för att musiklägga en av sina filmer. Men frågan är vilken film det var?

4. Inom hårdrocksvärlden har Gojira blivit ett hett namn på senare år. De har turnerat med svenska In Flames och tagit sitt namn från ett fiktivt monsters japanska benämning – vi undrar så klart vilket monster då?

5. J’etaime Moi Non Plus med Serge Gainsbourg är en klassiker, för att uttrycka sig milt. Serge själv tog ut svängarna rejält på alla håll, och blev vida omtalad genom att sitta duktigt berusad i fransk TV och försöka förföra en känd amerikansk sångerska – vem då?

6.Noir Desir, eller svart begär som de heter på svenska, slog igenom utanför hemlandets gränser med den suggestiva låten Le Vent Nous Portera. Sångaren Bernard Cantat och skådespelerskan Marie Trintignant var Frankrikes svar på Chris Martin och Gwyneth Paltrow, men deras förhållande slutade inte på samma sätt… vad hände mellan Cantat och Trintignant?

7. Vanessa Paradis slog igenom på bredfront med låten Joe Le Taxi, och blev sedermera tillsammans med en amerikansk artist som – i något slags kosmisk karma, eller åtminstone lyrik-liknande träffsäkerhet – slog igenom med låten Mr. Cab Driver. Vad hette hennes amerikanske man?

8. Punkfolkrockarna i Mano Negra var allt annat än tillbakadragna i sina texter och sitt utspel. Det svors, skreks och sjöngs om allehanda onämnbara saker, men en fotbollsspelare blev de kända för att hylla – så här i VM-tider undrar vi så klart vem då?

9. Charlotte Gainsbourg (dotter till Serge) spelade in albumet 5:55 och rönte stor uppmärksamhet internationellt. Förutom att jobba med landsmännen i Air slog hon sina påsar samman med sångaren i ett av Britpopens största band. Vilket band var det?

10. Med sin respektlösa hållning i att blanda stilar blev Les Negresses Vertes från Paris snabbt ett namn på världsmusikscenen. Familie Nombreuse blev något av en alternativ hit, och bandet turnerade sig till en kultstatus världen över. Namnet var alltid något udda, och vi undrar vad det betyder?

11. Rachid Taha lyckades med konststycket att låta sitt arabiska ursprung höras i sin musik, liksom de franska influenserna av sitt hemland och de moderna europeiska dans-programmeringarna som präglade dansscenen vid nittiotalets slut. Hans låt Barra Barra fick sitt riktiga genombrott först efter att ha ljudsatt en nyckelscen i en stor amerikansk film; vilken då?

12. Kao Kao Bang! Det tidiga ’80 talet präglades av den här one-off hiten. För fransmännen var det här aldrig en one hit wonder, utan bandet fortsatte leverera hits i hemlandet. Vad hette de?

13. Om man talar inflytelserika artister är Phoenix från Paris förorter svårslagna inom sin genre. Många är de artister som kan tacka fransmännen för sitt sound. När de själva spelar live har de en trummis som spelar med Cult of Luna och Deportees bl.a. Vilken stad är han ifrån?

 

 

 

 

 

1. Svar: Rikard Wolff,2. Svar: Giorgio Moroder,3. Svar: Virgin Suicides,4. Svar: Godzilla,5. Svar: Whitney Houston,6. Svar: han mördade henne på ett hotellrum,7. Svar: Lenny Kravitz,8. Svar: Maradona (Santa Maradona),9. Svar: Pulp (Jarvis Cocker),10. Svar: De gröna negrerna,11. Svar: Black Hawk Down,12. Svar: Indochine,13. Svar: Umeå

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.