Bowmore Small Batch

Bowmore_Small_Batch_hi-resAtt Bowmore prytt whiskyhyllorna med ett antal nya buteljeringar är uppenbart för alla som passerat en tax freebutik de senaste två åren. De har skjutit både högt och lågt, där en buteljering som Devils Cask definitivt tillhör den första kategorin. När nya serien Small Batch introduceras är det med en bourbonlagring från first och refillfat.

Hur står sig small batch då? Den spontana känslan vid en snabb doft är att det här är en lättare Bowmore – inte lika rökig eller fyllig som de vanliga tappningarna. Snarare satsar den här på en fräsch, luftig ton där doften påminner om en morgonpromenad genom regnvåt tallskog. Det finns en svag rökton, men frågan är om det inte finns fler drag av svart vinbär i glaset ändå? Först efter en bra stund i glaset skönjer man vaniljtoner från bourbonfaten.

Smaken är lätt med fokus på vanilj och rök, men jag tror väldigt få som provar denna blint skulle associera till just Bowmore. Den är rakare och enklare än brukligt. Lite mer AC/DC, vilket också skvallrar om att enkelheten inte på något sätt är en nackdel för den här whiskyn. Buteljerad vid 40% känns styrkan närmast optimal dessutom. Vänner av starkare malter kan nog få sitt lystmäte även här.

Eftersmaken går tillbaka till vanilj, créme brulee och toffee, med en svag rökighet som pyr i bakgrunden. En trevlig whisky i glaset, om än inte den mest komplexa kostym Islaydestilleriet klätt upp sig i. Lite som att småprata med en okänd människa i hissen. Trevligt och givande för stunden, men sällan något intryck som blir bestående.

Betyg: 8,6 / 10

(Bowmore Small Batch Bourbon släpps på Systembolaget den 1:a juli)

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.