Sällsynt Lady


LadyburnDen 26 februari lanseras en mycket sällsynt single malt från det mytomspunna destilleriet Ladyburn som hade den kortaste livslängden i skotsk whiskyhistoria. Det destillerades där i bara nio år, från 1966 till 1975, och whiskyn har sedan dess förstås blivit väldigt eftertraktad bland samlare.

Det var William Grant & Sons som byggde destilleriet inuti deras graindestilleri Girvan. Ladyburn var då det modernaste destilleriet i hela Skottland. En enda man skötte mäskning, jäsning och destillation med pneumatiska ventiler styrda från en kontrollpanel, berättar Per Ellsberger i sin ”Skotsk Whisky”.
Importören Nigab låter hälsa att ”Ladyburn 41 YO kännetecknas av en distinkt smak med tydliga inslag av läder, trä, linolja, torkad apelsin och noter av plommon”.
Det är endast 12 flaskor av den sällsynta damen som lanseras i Systembolagets webbsläpp den 26 februari. Numret är 92137 och var och en av flaskorna betingar ett pris av 12 950 kronor.
Varje flaska levereras i en exklusiv trälåda på insidan klädd med rött läder. Ett signerat certifikat medföljer också. Exakt vem som signerat det avslöjas dock icke…

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!