Öl från Founders: Djävulsdansare & Sumatrabönor

Founders_OurBeers_450
Founders Brewery i Michigan lanserar nu två nya öl på svenska marknaden: Devil Dancer oh Sumatra Mountain Brown.

Idag får vi via Wicked Wines ytterligare två öl från Founders Brewery i Michigan: Devil Dancer (nr 11742, 35,5 cl, 12,0%, 64,90 kr) och Sumatra Mountain Brown (nr 11848, 35,5 cl, 9,0%, 36:90 kr).

Devil Dancer har hela 112 IBU och är torrhumlad med tio olika humlesorter. Stilen kallas American Double eller Imperial IPA, fast många säger Double IPA. En entusiast har beskrivit det så här: ”Burnt sugar and caramel sweetness lay into the tongue while a big, clutching hop bitterness pulls through the back of the flavor” och föreslår att den avnjuts bäst i en cognacskupa. Och rekommenderar samtidigt att lagra den så den får mogna ordentligt.

Devil-Dancer-Bottle_450

Namnet är hämtat från en legendarisk stumfilm från 1927 som producerades av Samuel Goldwyn, regisserades av Fred Niblo och för fotot stod George Barnes som var den första fotograf som nominerades till en Oscar. Filmen är dessvärre numera en så kallad ”förlorad film”, det vill säga det finns inga kända kopior kvar.

Sumatra Mountain Brown beskrivs som en ”djärv imperial brown” byggd på Caramel, Chocolate, Aromatic och Munich malter. Humle är German och Perle. Kaffe är en av Foundersbryggarnas favorit för att tillföra olika smakprofiler, den här gången har de använt Sumatrakaffe som de hämtat från Ferris Coffee & Nut Co som sedan 1924 rostat kaffe i samma stad som Founders ligger: Grand Rapids.

sumatra_mt_brown_bottle_450

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!