Berättelsen om Dugges Imperial Coffe Stout


En Coffee Stout med det något förbryllande namnet ”Dugges Hunter & Sons SIdamo Dimtu” kommer från Dugges Bryggeri den 20 januari. Stouten är resultatet av ett e-mail, en förfrågan och en ölfokuserad resa.

Det började med att Dugges bryggeri fick ett e-mail från James Hunter på Hunter & Sons i Bath, ett ställe som specialiserat sig på hantverksöl och kaffe. Han undrade om Dugges skulle komma till Bristol Craft Beer Festival. När Dugges svarade att de inte ens visste vad det var för en festival tog James kontakt med arrangörerna vilket ledde till att Dugges fick spendera nio, minst sagt ”ölpackade” dagar i England då de var på mässan, träffade bryggare, hade tap take-overs och gjorde en bryggning tillsammans med bryggeriet Wiper and True i Bristol. Som tack för hela den upplevelsen och resan det tyckte Dugges att en Coffee Stout vore perfekt.

James fixade kaffet från rosteriet Round Hill, som grundades i Bath av Eddie Twitchett 2012. Valet föll på kaffesorten Dimtu från regionen Sidamo i södra Etiopien. Sedan reste James tillsammans med Eddie till Sverige och till Dugges bryggeri. Och där bryggde de ölet som är gjort på vatten, kornmalt, humle, kaffe och jäst. Alkoholhalten landade på 10 procent. Humlen är Hercules, Target och EKG, medan jästen är American Ale Yeast.

Resultatet blev en Imperial Coffee Stout som fyllde 10 000 flaskor. Och alla heter de Dugges Hunter & Sons Sidamo Dimtu (nr 11214, 33 cl, 50,20 kr) och blir tillgängliga den 20 januari.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör