De första två av Tomatins fem element


I de skotska högländerna har Tomatin tillverkat whisky sedan 1897. Nu lanserar de en ytterst begränsad serie om fem whiskies som hyllar den urgamla konsten. De två första: Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpps den första juni i Systembolagets beställningssortiment för 649 kronor styck.

Enligt de gamla filosofierna består världsalltet av några få element som allting bygger på och samma sak gäller då även whisky så klart. Men även ur ett vetenskapligt perspektiv finns där fem element som förutom den mänskliga handen i hantverket verkar i symbios med varandra och som avgör hur en whisky till slut ska smaka: Trä, eld, jord, metall och vatten kombineras i en nästan alkemisk process för oss som nu räknar en god whisky som flytande guld.

I Tomatin Five Virtues serie har man tagit fram en whisky för var och en av dessa dygder. Man bad den skotska konstnären Eva Ullrich (numera bosatt i Bristol) tolka de fem elementen. Det resulterade i fem konstverk där konstnären dels tagit hänsyn till elementen, men hon har också mycket tydligt fångat det skotska höglandets natur och känsla.

The Wood Edition
Genom att använda noggrant utvalda franska, amerikanska och ungerska ekar som fått whiskyn att mogna på ett alldeles speciellt sätt representerar den ändå och omisskännligen destilleriets stil. Tomatin Limited Wood Edition håller 46% och påminner om en perfekt balanserad Old Fashion cocktail med smaker av apelsinskal, mjuk vanilj och ek. Doften är ekig, komplex och rund med en värmande rostad underton. Avslutningen är lång och rund med en rik kryddig ton.

The Fire Edition
För den här whiskyn har Tomatin tagit fat som kolats till en tidigare fyllning, plockat isär dem, kolat dem igen och sedan gjort nya fat. Även den här whiskyn håller 46% och den närmast krämiga knäckigheten har ett litet sting av citrus med en torr och delikat kryddig avslutning.

Alla fem whiskies är producerade i mycket små upplagor och Sverige har fått en liten tilldelning om 18 flaskor av var.

Den som är intresserad av att prova Tomatins fem dygder bör nog vara snabb när de släpps i Systembolagets beställningssortiment den första juni. Priset är 649 kronor per styck.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!