Sommarens aperitif från Lillet


Ordet apéritif kan härledas till latinets aperire, som betyder ”att öppna”. En öppningsdrink, kanske man skulle kunna säga, som inledning till en picknick eller en grillkväll, till exempel. Den klassiska Lillet Vive är en fransk aperitif med tydlig sommarkaraktär.

Lillet Vive består av aperitifen Lillet Blanc som hälls över is tillsammans med tonic och toppas med jordgubbar, gurka och färsk mynta. Läskande och fräsch men framförallt lätt att blanda.

Lillet Vive

  • 5 cl Lillet Blanc
  • 10 cl tonic water
  • Isbitar
  • Garnering: en gurkskiva, en jordgubbe & myntablad

Fyll ett glas med rikligt med is. Häll över Lillet Blanc och fyll upp med tonic. Toppa med gurka, jordgubbar och mynta.

I Podensac, 30 kilometer söder om Bordeaux, började bröderna Paul och Raymond 1872 göra apéritifen Lillet, som är ett slags vermouth baserad på vitt Bordeauxvin med en tillsats av Armagnac som därefter får dra åt sig bär- och kryddsmaker och sedan mogna i 6 till 12 månader på fat av jugoslavisk ek. Precis som vid champagnetillverkning blandas äldre och yngre årgångar för att uppnå en perfekt balans.

Den hette under lång tid Kina Lillet för att markera att det ingick kinin i den. En Lillet Blanc bör, enligt etiketten, serveras i ”Bordeaux wine glasses”, för att till fullo kunna utveckla både doft och arom.

Lillet Blanc
Nr: 76158
Pris: 162 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!