Bernard – glutenfritt öl från Tjeckien


Importören Galatea har utökat sortimentet från det tjeckiska bryggeriet Bernhard, den här gången dessutom med ett glutenfritt öl, något som blir alltmer efterfrågat – inte bara av glutenintoleranta.

Allt fler undviker gluten, inte bara allergikerna utan även sådana som inte alls är intoleranta, och allt fler märker hur mycket bättre de mår av att göra det. Ett ställe det märks på är Systembolagets utbud av glutenfritt öl – idag handlar det om 25 stycken.

Ett av de senaste kommer från det tjeckiska bryggeriet Bernhard där det bryggts öl sedan 1597. Det ligger i staden Humpolec, som i sin tur ligger 90 kilometer sydost om huvudstaden Prag. Den har drygt 10 000 invånare. Bryggeriet hette länge bara stadens namn och 1991 gick det i konkurs, men köptes av Stanislav Bernard, Josef Vávra and Rudolf Šmejkal på en auktion. Sedan dess har det gått undan: 2016 bryggde de 315 000 hektoliter och exporterade till 35 länder.

Bernards öl får sin karakteristiska smak genom de egna råvarorna – vattnet, malten, jästen och humlen. Bryggeriet använder traditionella tekniker med separata processer: huvudjäsning, mognad i lagerölkällare och mikrobiologisk filtrering, som garanterar att alla mineraler och vitaminer bevaras. Vattnet tappas från egna brunnar som med sin sammansättning och mjukhet ger ölet sin fylliga smak. Den mähriska malten tillverkas efter traditionella recept i bryggeriets eget mälteri. Kulturjästen framställs genom egen tillverkning och humlen uppskattas för sin höga kvalitet.

Bernard Gluten Free Lager (Bezlepkový ležák) är en ljus speciallager i böhmisk pilsnerstil. Det vann en bronsmedalj vid World Beer Awards och en silverdito vid World Beer Challenge när det lanserades för ett par år sedan.

Bernard Gluten Free Lager
Nr: 82400
Pris: 34,90 kr (50 cl – kan endast beställas i kollin om 20 flaskor)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!