Teelings andra hyllning till Brabazon


Den 16 februari släpps Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition på Systembolaget i begränsad upplaga. Med Teeling Brabazon Series 2 har man skapat en häftig maltwhiskey med hjälp av olika typer av portvinslagring.

Den första Teeling Brabazon 1 lagrad på sherryfat blev en riktig succé och då kom 600 flaskor till Sverige. Denna gång har upplagan höjts till totalt 1200 flaskor.
Alkoholhalten i Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition ligger på 49,5% och man har totalt använt 6 speciellt utvalda fat som tidigare lagrat Tawny Port, Ruby Port och vitt portvin. Äldsta ingående whiskey är 16 år och den yngsta är lagrad 8 år.

Fatlagringen i detalj:
10% single malt whiskey lagrad på fat sedan 2005 (12 YO). Initialt har whiskeyn lagrats på bourbonfat och sedan har den whiskeyn fått en finish på Tawny Port fat under 2 år.

  • 12,5% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på vita portvinsfat sedan 2005 (12 år)
  • 12,5% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på vita portvinsfat sedan 2002 (15 år)
  • 20% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på Ruby portvinsfat sedan 2009 (8 år)
  • 20% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på Ruby portvinsfat sedan 2007 (10 år)
  • 25% single malt whiskey som helt och hållet lagrats på Ruby portvinsfat sedan 2001 (16 år)

Chefredaktör Emma har smakat och skriver så här:
Doften är kryddig och full av frukt av alla de slag. Det är intressant att prova den med lite vatten i, då öppnas en värld av dofter upp. Smaken är fyllig men aning alkoholstark. Det finns en sötma i bakgrunden som hejdas fint tillsammans med alkoholen och kryddigheten från faten. Choklad, marsansås och röd frukt. Bra eftersmak, medellång med fattanniner och frukt som dominerar.

Teeling Brabazon Series 2 Limited Edition
Nr: 40192
Pris: 799 kr.

Om The Brabazons
Familjen Teeling har skapat whiskey sedan 1782. 2015 återvände man till sina rötter i Liberty-området och Newmarket i hjärtat av Dublin. Det finns en annan familj som också är synonymt med området kring Newmarket. Mellan 1500-talet och 1800-talet dominerade familjen Brabazon över detta område i Dublin och det var William Brabazon, the third Earl of Meath, som fick rätten att etablera den stora handelsplatsen Newmarket. Området blev snabbt en traditionell och industriell förort fullt av bryggerier, destillerier och handel av olik jordbruksprodukter. Den kommersiella karaktären lockade generationer av hantverkare till området, inklusive Walter Teeling, som 1782 byggde det första Teelingdestilleriet i Newmarket.
Teeling Brabazon Series är en hyllning till familjen Brabazon.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!