Åbro brygger öl med solens hjälp


Åbro Bryggeri kommer under våren att montera en av Sveriges största takmonterade solcellsanläggningar på bryggeriets stora takytor. Det sker för att producera egen el och trygga hållbar elförsörjning till företaget.

Tillsammans med leverantören Swede Energy i Huskvarna installeras en anläggning på 570 kWp, som kommer att producera mer än en halv miljon kWh per år. Under en solig sommardag kan närmare 35 % av bryggeriets elförbrukning säkras genom solenergi.

– Solenergi passar oss särskilt bra genom att vår produktion och elförbrukning är som högst sommartid när solen lyser som mest. Cirka 80 % av solenergin produceras under sommarhalvåret april-september, säger Mikael Wall, teknisk chef på Åbro bryggeri. Vår resterande elförsörjning kommer från vattenkraft, vilket gör att all vår elförbrukning nu härstammar från förnybara energikällor.

Solcellsanläggningen på Åbro Bryggeri kommer att bestå av 1780 solpaneler om totalt 3 500 m2, vilket täcker huvuddelen av bryggeriets lagertak.

Foto: Daniel Nestor/Roxx Communication Group AB

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!