Storsatsning om brännvinskungen

Under det senaste året har historien om L.O. Smith, mannen mest känd från Absolut Vodkas sigill, växt fram genom crowdsourcing och efterforskning. Nu kommer boken om honom i omarbetad nyutgåva.

Fram träder bilden av en av Sveriges främsta entreprenörer och samhällsförbättrare som långt före sin tid stod upp för arbetarnas rösträtt och gjorde insatser för folkhälsan. Dessutom lade han grunden för Sveriges enskilt största livsmedelsexport – Absolut Vodka.

Den 25 april lanseras en multimedial storsatsning där nyutgåvan av boken ”Brännvinskungen – berättelsen om L.O. Smith” av Pelle Berglund står i centrum. Den första versionen av boken skrev Berglund redan 2008, men en mängd nyfunna brev med ej tidigare publicerad information gjorde en nyutgåva aktuell. Boken har samtidigt fått en ny design signerad Patrik Sundström. Den ges också ut som ljudbok och e-bok, både på engelska och svenska. Samtidigt släpps även en kortfilm om L.O. Smiths liv där skådespelaren Leif Andrée spelar huvudrollen. I sommar öppnar dessutom ett besökscentrum i Åhus med stort fokus på L.O. Smith. Sajten losmith.se har fyllts med mer information och kommer under våren även att få en ny design.

– För oss på The Absolut Company är L.O. Smiths ideér och tankar högst levande i allt vi gör, men vi tycker också att han förtjänar upprättelse i den svenska historieskrivningen, Vi vill skapa förståelse och engagemang kring denna viktiga hörnsten i vår historia. Vi vill göra L.O. Smith känd i Sverige och världen, inte bara som mannen på Absolut-flaskan, utan för sina reella insatser för det svenska samhället och kulturen, från att rena brännvin från finkel till kampen för arbetarnas rättigheter, berättar Paula Eriksson, informationsdirektör på The Absolut Company.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!