Vi har smakat Mackmyra Gruvguld

I dag den 20 april släpps Mackmyra Gruvguld. Det är årets första säsongsutgåva och Mackmyras hyllning till lagringen på småfaten i Bodås gruva, 50 meter under jord. Så här smakar den!

Whiskyn är lagrad på mindre ekfat av olika varianter och olika ålder. De små 30-litersfaten, som blivit mackmyras signum och gett karaktär till whiskyn ända sedan de startade 1999, ger en tydlig och unik smakrikedom. Inte mindre än 300 fat har använts till denna utgåva!

Doft: Gruvguld är en blandning av små fat från Mackmyras lager vid Bodås gruva. Uppbyggd på både svensk ek, ex-bourbon och sherryfat är det en ovanligt komplex doft för Gruvguld. Den tar ett par minuter för att öppna upp, men uppvisar sedan ett imponerande djup och drag av jord, tobaksblad, blött trä, russin, vanilj och Crème Brûlée. Kokos och örter svävar i bakgrunden, och en förnimmelse av nymald svartpeppar. Som sagt: ovanligt komplex. Med ytterligare några minuter kliver vanilj och svarta vinbär fram snyggt och prydligt.

Smak: Här tar den nya eken över, och ger fler trätoner som drar lite åt det bittra hållet. Mynta och mer örter möter trä, men denna gång torrare. Som att bita i en nyhuggen kvist i skogen. Inte alls oävet, bara en något annan karaktär än doften låter påskina. Mot slutet glider whiskyn mot vaniljtoner och mer av svartpepparn. Eftersmaken är medellång och drar tillbaka mot ekkaraktär.

Sammanfattning: Det börjar bli utslitet att påpeka, men Mackmyra har hittat såväl en egen identitet som nisch. De har varit vägledande för svensk whisky, och visar att vi kan konkurrera med skottar och japaner på allvar. Lite som när Europe slog igenom och visade att hemvävd hårdrock från Upplands Väsby kunde slåss med de hårdast hårsprayade spandexgängen från Sunset Strip. Gruvguld är en fin tappning, om än långt från det bästa jag provat från destilleriet, vilket är ett kvalitetsbetyg i sig.

Betyg: 8/10

Mackmyra Gruvguld

Nr: 40239
Pris: 598 kr
Volym: 70 cl
Säljstart: 20 april 2018

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.