Mariestads Islagrad Rothpils – sista utgåvan i Stora Smakresan

Mariestads Islagrad Rothpils är den åttonde och sista utgåvan i Mariestads begränsade serie öl. Den är inspirerad av Berlin, staden där Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson utbildade sig till bryggmästare och upptäckte sin passion för öl.


För fjärde året i rad reste Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson på sin årliga inspirationsresa, Den Stora Smakresan, för att samla intryck till nya brygder.

– Med historiska DC-3:an Daisy flög jag till Berlin där jag bodde och utbildade mig till bryggmästare på Versuch und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB). Islagrad Rothpils är en hyllning till den tiden som blev starten på min ölresa, och därför känns det extra passande att avsluta Den Stora Smakresan där allt började, säger Richard Bengtsson.

Islagrad Rothpils är en tysk pilsner; en torr, besk lageröl med en rödaktig färg. Ölen är framställt med metoden islagring, som innebär att man vid lagring går under ölets frystemperatur. Metoden fryser bort vatten i produkten, vilket absorberar en del oönskade aromer och samtidigt höjer alkoholhalten, och detta resulterar i en ”renare smak”.

– Ölets röda färg skiljer sig från den normala tyska pilsnern, och färgen är inspirerad av det röda rådhuset i Berlin, min andra hemstad. Det var även i Berlin jag började älska Melanoidinmaltet, som ger just denna röda färg, säger Richard Bengtsson.

Förutom Melanoidinmalt innehåller Islagrad Rothpils pilsnermalt, vetemalt, Cara +150 och Viennamalt. Ölet är bryggt på humlesorterna Perle och Saazer; tysk respektive tjeckisk humle som ger ölet dess beska.

Ölet avnjuts bäst iskall och stjärnkocken Filip Fastén följde med till Berlin för att laga passande mat.

– Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna. Islagrad Rothpils är en pilsner, och därför passar det bra att väga upp beskan i ölen med feta runda umamitoner, i detta fall rotsellerin, och med ättiksgurka som bryter av de rostade smakerna, säger Filip som i år tilldelades en stjärna i guide Michelin för sin restaurang Agrikultur som han driver med Joel Åhlin och Pelle Thunström.

Mariestads Islagrad Rothpils finns i en begränsad upplaga på 2 500 buteljer. Varje flaska innehåller 75 centiliter och har etiketterats för hand och signerats av bryggmästaren själv. Den 1 maj lanseras de i Systembolagets beställningssortiment.

Se filmen om Smakresan här:

Nedan ett av Filip Fasténs recept som passar perfekt till Mariestads nya öl.

Askbakad rotselleri kryddad med sesamfrön & grönpeppar.

Serveras med fiskbuljong, ättiksgurka samt romstuvad lök.

(4 portioner)

Rotselleri

 • Rotselleri
 • 2 msk rostade malda sesamfrön
 • 1 msk brynt smör
 • 4 kryddmått grönpeppar
 • salt

Gör så här:
Tänd grillen/vedugnen. Linda in rotsellerin i ugnsfolie, baka i aska tills den
är genommjuk. Skär ner rotsellerin i tjocka skivor och skär sedan ut mitten av
rotsellerin. Pensla med brynt smör, krydda med grönpeppar och sesamfrön.

Svart vitlökskräm

 • 2 gula lökar
 • 30 g svart vitlök
 • 2 msk grädde

Gör så här:
Skala lökarna och stek mjuka i smör. Tillsätt svart vitlök och svetta med
grädden i 10 minuter. Mixa slät och smaka av med salt.

Ättiksgurka

 • 2 gurkor
 • 1 dl ättika
 • 1 dl socker
 • 2 dl vatten
 • 20 g torkad krondill

Gör så här:
Skiva gurkorna tunna. Koka upp krondill, ättika och socker. Tillsätt vatten och låt svalna ner. Sila av krondill och lägg ner gurkorna, låt ligga i minst 1 timme och sila av ättikslagen innan serveringen.

Romstuvad lök

 • 200 g torskrom
 • 4 silverlökar
 • 1 krm muskotnöt
 • 2 msk smör
 • salt
 • citron

Gör så här:
Skala löken och skiva tunt. Svetta i en kastrull med lite olja och smör tills den är gyllenbrun och genommjuk. Dela ner torsk romen i bitar och stek i en het stekpanna. Mixa sedan slät, blanda med löken och smaka av med salt/citron.

Fiskfond

 • 2 kg fiskben
 • 200 g stjälkselleri
 • 200 g gul lök
 • 200 g morot
 • 200 g rotselleri
 • salt
 • citron

Gör så här:
Hugg ner fiskbenen och spola dem i kallt vatten i 30 min. Hacka och svetta grön sakerna i en stor kastrull. Tillsätt 3 liter vatten och koka upp. Dra av värmen och
tillsätt fiskbenen, låt sjuda i 30 minuter och sila sedan av. Låt reducera ner till
hälften. Smaka av med salt och citron.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!