Nordens bästa bartender är svensk

Emil Hed från Svartengrens i Stockholm har utsetts till Nordens bästa bartender i den nordiska finalen av World Class. Förutom att kunna titulera sig ”Nordens bästa bartender”, kvalificerade sig Emil Hed även till den globala World Class-finalen i Berlin i oktober, där bartenders från 59 olika länder tävlar om att kunna titulera sig ”Världens bästa bartender”.


World Class är världens största bartendertävling, och under den nordiska finalen i år var temat att tillämpa tekniker från matlagning och tänka hållbart. De tävlande bedömdes inte bara på deras förmåga att hålla sig till temat och visa en hög kompetensnivå. Även egenskaper som charm, personlighet och förmågan att skapa goda och innovativa cocktails påverkade den slutliga domen.

Årets tävling bestod av två tävlingsdagar i Köpenhamn. Under den sista tävlingen fick alla bartenders ta över barerna Ruby, Balderdash och K Bar. Deras slutliga utmaning var att servera signaturcocktails, där de bedömdes på sin förmåga att skapa en avslappnad och mysig atmosfär runt gästerna och sig själva. Detta gjordes i en levande set-up med riktiga gäster, som kontinuerligt beställde ett brett urval av cocktails för att utmana de tävlande. Emil Hed, från Svartengrens i Stockholm, var den som lyckades bäst enligt domarna och kan därmed titulera sig ”Nordens bästa bartender”.

– Emil har konsekvent presterat bra under hela tävlingen, och han har fått höga poäng under alla deltävlingarna. Hans smakkombinationer och val av ingredienser visade en högre nivå än de övriga tävlande, säger Josephine Sondlo, en av domarna i årets tävling. Josephine Sondlo vann den nordiska finalen förra året, och Emil hoppas kunna använda Josephine och sina medkockar på Svartengrens som stöd och bollplank under förberedelserna till finalen i Berlin.

– Nu väntar fyra månader med hårt arbete och förberedelser. Jag har mycket att studera för att lära mig att tillämpa nya tekniker, så jag kommer ha fullt upp, säger Emil Hed.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!