Karibiska toner till sommaren

Tullamore D.E.W. XO

Känns Västindien och Irland som en konstig kombination? Förstår hur du tänker, men under 1600- och 1700-talet var det många som emigrerade från just Irland till Karibien. Vi har tidigare sett slutlagringar på romfat, men en del destillat göms smakmässigt helt i romfaten, andra kan stå emot och gifta sig till något helt annat men med ryggraden/husstilen i behåll. Här har Tullamore Dew gjort en romfatsfinish. Att den här har blivit så omtyckt kan jag förstå. Den har den irländska blenden i bakgrunden, lätt fruktig stil som växer till en lätt söt blended whiskey efter finishen med tydliga karibiska rytmer och karaktären av arraktoner från romfaten. Det finns en ung pigg eftersmak. Den här följer med mig till kräftfisket i år.
Nr: 82239
Pris: 369 kr

Santa Teresa 1796

I våras hade Birka en Romkryssning där Allt om Whisky var med. Det var en flytande mässa med Rom, Choklad och entusiaster i mängder. Det här är en av de många fantastiska rom som man kunde bekanta sig med under resan och dum var den inte heller – den är helt enkelt enastående.
Ca-pris på Birka: 499kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.