Två utmärkta irländare från Bushmills

Två small batch singe malt whiskeys har lanserats av Bushmills. Det handlar om deras 16- och 21-åring som mognat i tre olika sorters fat.

Båda har en lång lista med internationella utmärkelser. Men sällsynta har de varit. Årets 16-åring har dock fått utökad utbredning med 100 procent.

Colum Egan, Bushmills Master Distiller sa så här:
– Som det största irländska whiskeymärket i världen och ett av de första destillerier som skapade single malt whiskey, är vi extra stolta att lansera de här sällsynta versionerna. Med nästan fyrtio års erfarenhet av att skapa dem vet vi att bara en kombination av tålamod, hängivenhet och hantverkskunnande ligger bakom att vi lyckats hålla samma aromer och smak genom åren.

16-åringen har lagrats minst 16 år i en kombination av bourbonfat och Oloroso sherry-butts, innan den blev vatted och sedan fick slutligen gifta sig i Old Port Pipes (650 liter).

21-åringen är än mer ovanlig, den har mognat i amerikanska bourbonfat och gamla Oloroso sherryfat i 19 år och sedan fått sin finish under två år i madeirafat.

Bushmills 16 Year Old Single Malt och Bushmills 21 Year Old Single Malt tog hem flera prestigefyllda priser på En öl & whiskymässa i Göteborg under våren. Det var ett imponerande startfält med över 100-talet single malt som skulle göra upp i olika klasser under överseende av en mycket kompetent jury.

Vinnaren i klassen Single Malt 13 Years Old – Single Malt 17 Years Old var Bushmills 16 Years Old Single Malt. Någon minut senare var det tags för nästa stjärna att ändra scenen genom Bushmills 21 Years Old Single Malt som tog guld i klassen Single Malt 21 Years and over.

När budet att Bushmills vunnit i dessa tre prestigefyllda klasser nådde Bushmills Distillery var de inte sena med att belöna den svenska whiskymarknaden genom att tillföra extra flaskor.

Bushmills Single Malt 16 Years Old

Nr: 82098
Pris: 749 kr

Bushmills Single Malt 21 Years Old

Nr: 82884
Pris: 1499 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!