Tomatins trettio 30-åringar

Tomatin är ett gammalt stordestilleri, faktiskt det största en gång i tiden, och de har alltid låtit en del av produktionen mogna extra länge på återanvända fat. De förser kontinuerligt marknaden med nya gamla whiskies som ofta är speciella.

Den tredje december kommer trettio flaskor av Tomatin 30 Years till Systembolagets beställningssortiment. De har som alltid en husstil som man känner igen som Tomatins, men med en egen personlighet som kombinationen av före detta bourbonfat och traditionella egenslagna fat har bidragit med. 30-åringarna är heller inte kylfiltrerade, vilket garanterar att alla smaker är kvar.

Tomatin är för övrigt ett av få destillerier som fortfarande har en cooper, tunnbindare, som slår fat för hand. Allan Bartlett heter han och har jobbat där i fjorton år och till och med vuxit upp där eftersom båda hans föräldrar också arbetar på Tomatin.

Det är importören Galatea Spirits som sett till att trettioåringarna kommit hit. Så här beskriver de själva dem:
”Kombinationen av de mjuka fruktiga dofterna med ett sting av honung och en dröjande smak av vit choklad är djupa som det anstår en whisky som mognat i tre decennier. Smaken är överraskande pigg för åldern med smaker av tropiska frukter, smörig och långvarig vanilj med en liten kryddighet.”

– Jag kan bara be om ursäkt för att de här 30 flaskorna inte på något vis kan räcka till alla som vill ha och gratulera dem som hinner i tid, säger brand manager Jens Henricson.

Tomatin 30 YO

Nr: 82711
Alkohol: 46 %
Pris: 2 950 (70 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!