Ballast Points Grunion: Sextant & fisksex

Ballast Point på halvön Point Loma utanför San Diego fick sitt namn eftersom det var platsen där skeppen dumpade sin barlast när de anlände och fyllde den när de seglade ut. En definition av ordet barlast (eller ballast) är ju stabilitet och det har varit ett ledord för Ballast Point Brewery i snart tjugo år. Det var 1996 som Jack White och Yuseff Charney grundade San Diegos allra första mikrobryggeri.
Några av Ballast point brewerys öl
Redan från början figurerade en sextant i deras logotyp. För Jack och Yuseff symboliserar den deras strävan att alltid söka nya vägar under resans gång. Och redan från början satte deras andra stora intresse, fiske, spår på etiketterna – många av deras öl bär olika fiskarters namn, som Calico och Sculpin.

2014 hade bryggeriets framgångar blivit alltför stora och de flyttade till större faciliteter i San Diegos Miramarområde. Året därpå köptes de av Constellation Brands, vilket givetvis gynnar deras expansion, de är idag Kaliforniens fjärde största bryggeri.
Ballast Points Grunion på burk
Bortsett från en mängd av deras öl på Systembolaget i nuläget kommer Grunion in i det fasta sortiment den första december.

Grunion är en fiskart som endast finns vid Kaliforniens kust. De är 15 till 18 centimeter och mest kända för deras ovanliga parningsritualer där honorna lägger ägg i strandsanden innan hanarna kommer och befruktar dem.

Grunion Pale Ale har en alkoholhalt på 5,5 procent där man använt sig av ett par nya humlearter som utvecklar ”toner av sommarmelon och färska örter mot en bakgrund av ljus karamellmalt”.

Grunion IPA

Nr: 20026
Pris: 15,90 exklusive pant (35,5 cl burk)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!