Emma tipsar: Fantastisk whisky och vårfräsch engelsk cider

Aberlour Casg Annamh

Den röda karaktäristiska dörren som leder en in i lagerhuset på Aberlour är lika härligt egen som deras whisky. Rikligt med sherryfatslagrade godbitar finns i stallet och den här har en touch av samma linje. Namnet betyder ovanliga/unika fat. Har man inte druckit så mycket sherryfatslagrad whisky kan det här vara den perfekta introduktionen. Lagringen har nämligen skett på tre olika fattyper, amerikanska och europeiska sherryfat plus amerikanska bourbonfat. De använder ingen kylfiltrering.

Kryddig doft med lätt fräsch frukt, vanilj och en förnimmelse av honung och kaffepralin. Den har lite torkad frukt i bakgrunden som blir tydligare när whiskyn får stå i glaset lite.
Smaken är full av röda äpplen och torkade frukter som fikon, russin och aprikos. Apelsin smyger sig igenom och whiskyn har ett litet bett. Pigg, medelstor whisky med underbar eftersmak som avslutas kryddig och tannin-torr.
Alkoholstyrka: 48%
Nr: 83300
Pris: 549 kr

Bulmers Zesty Blood Orange

Nu tänker ni: men nu får hon ge sig, en cider! Då säger jag: hear me out!
Helt plötsligt kan man sitta på trappen ute eller på balkongen, om inte annat med jacka, men ändå. Vad gör man inte för att njuta av den kommande våren aningen tidigt! Om du önskar något med låg alkoholhalt och som är vårfriskt är kanske det här något att fundera över.

Det här är en cider, på 500 ml flaska, som kommer ifrån Hereford. Denna nylansering levererar, som namnet avslöjar, en cider med blodapelsinsmak. Jag personligen tycker inte att en cider får vara för söt och sliskig så det här var mer i min stil. Frisk, syrlig och fräsch. I produktionen använder man apelsinzest som smakgivare fram för allt vilket tilltalar mig i stället för en massa konstiga »hitt-på-ämnen« ingen kan stava till. Is är valfritt att ha i, själv tycker jag att det blir lite blaskigt för mig som dricker mer sakta än andra och pratar för mycket. Därför föredrar jag att kyla cidern istället.

Smaknoter
Tydlig doft av citrus som mandarin, blodapelsin och solvarm citron, äppelkart och hårda fruktkarameller. Smaken är syrlig och pigg. Smakar äpple, blod-apelsin och mogen grapefrukt.
Alkoholstyrka: 4%
Nr: 83429
Pris: 26,90 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.