Echo – det cirkulära ölet från Carnegiebryggeriet

Echo är ett cirkulärt öl som bryggs med bland annat överblivet surdegsbröd från Fotografiska. Namnet anspelar på att ölet ger ett eko och kommer tillbaka fast i annan form. Helt enligt Fotografiskas ”zero waste”-filosofi tas brödresterna i bageriet, restaurangen och kaféet tillvara istället för att slängas. Vid bryggningen blandas sedan brödresterna med de ekologiska råvarorna humle och malt. Draven som blir över vid lakningen torkas och blir till nytt mjöl som Fotografiska sedan bakar nytt bröd av. Echo är således ett öl som alltid kommer tillbaka.

– Vår matfilosofi handlar om hållbar njutning så vi är väldigt glada över att nu kunna presentera en öl som bryggs med vårt hembakade överblivna bröd. Vi strävar alltid efter zero waste och ser spill som en ny råvara, dessutom använder vi hela råvaran och uppnår genom det unika smaksensationer. Vilket är precis vad detta öl bjuder på, då brödresterna fungerar som smakförstärkare, säger Paul Svensson, matkreatör på Fotografiska.

Ölet som är en belgisk blond har en fruktig smak med en mild beska och passar utmärkt till många olika typer av mat. Echo kommer att finnas både på fat och flaska och serveras till en början i Fotografiskas restaurang, bar och kafé.

– Vi fastnade direkt för Fotografiskas idé att brygga ett öl på överblivet bröd som innebar både en rolig utmaning för oss brygg-tekniskt och en tankeställare för konsumenter som ligger helt rätt i tiden, säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

Fotografiska.se
Nya Carnegiebryggeriet

Foto: Matilda Lindeblad

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!