Två nya whiskies från Kilchoman


Kilchoman STR Cask Matured är en ny buteljering från det lilla gårdsdestilleriet. STR står för ”Shaved, Toasted and Re-charred” och är en teknik som utvecklades av den framlidne Dr. Jim Swan, där rödvinsfat från Portugal genomgår en speciell behandling.

Kilchoman STR Cask Matured är ett giftermål av 30 stycken rödvinsfat från Portugal som fylldes den 2012 och buteljerades 2019. Totalt blev det 14 500 flaskor varav 360 flaskor kommer till Sverige.

– Det är med blandade känslor denna utgåva nu lanseras. Dr. Jim Swan har under många år varit mitt stöd och bollplank när vi utvecklat våra fat- och lagringsmetoder men också den som designade våra pannor. När vi fyllde våra STR-fat var det med stor förväntan och förhoppning på vad som skulle komma ut i slutändan. Tyvärr så hann Jim gå ur tiden innan vi nådde hela vägen i mål varför denna whisky alltid kommer ha en speciell plats i mitt hjärta, säger grundaren och destillerichefen Anthony Wills.

Anthony Wills, Kilchoman

Kilchoman STR Cask Matured sägs ha en stor, påtagligt rökig doft med inslag av mörk choklad, torkade fikon, röd frukt och smörkola. Smaken lär vara kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med torkad frukt, kryddor, kakao och fudge. Avslutningen beskrivs som kraftfull där torvrök och torkad frukt samspelar .

Kilchoman Loch Gorm är en återkommande sherryfatslagring och den åttonde i ordningen. Faten kommer från Miguel Martin i Jerez och detta är den enda återkommande utgåva som innehåller 100% sherryfat.

Årets Loch Gorm är ett giftermål av 20 stycken oloroso sherryfat från 2006 till 2011. Totalt har man buteljerat 15 000 flaskor varav 360 flaskor kommer till Sverige.
– Loch Gorm är en återkommande utgåva och den enda sherryfatslagringen vi lanserar internationellt. Till årets utgåva har vi använt några av våra äldsta sherryfat och dessa 12 och 13-åriga fat har onekligen adderat ytterligare en dimension av djup och komplexitet, säger Anthony Wills.

Importörens smaknotering lyder som följer:
”Kilchoman Loch Gorm 2019 har en stor, påtagligt rökig doft med inslag av mörk choklad, läder, kryddnejlika, torkade frukt och apelsinskal. Smaken är kraftfull där toner av härlig torvrök samsas med torkad frukt, kryddor och mörk choklad. Avslutningen är lång där torvrök och torkad frukt samspelar i en trevlig harmoni.”.
Kilchomanduon webblanseras den 9 maj.

Kilchoman STR Cask Matured

Nr: 40545
Pris: 899 kr (70 cl)

Kilchoman Loch Gorm 2019

Nr: 40544
Pris: 799 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!