Mackmyra i samarbete med Varalövs tunnfabrik
Mackmyra har tillsammans med Varalövs Tunnfabrik i Ängelholm inlett ett långsiktigt samarbete för framställning av whiskyfat tillverkade av svensk ek.
Sedan starten 1999 har det svenska valet varit viktigt för Mackmyra, att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror i alla led. Ekfaten av svensk ek kännetecknas av en kraftig och kryddig smak, vilket har en avgörande betydelse för Mackmyras smakprofil.
– Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns omkring tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och att vi nu har hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt. Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.
Varalövs Tunnfabrik är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag, men att det är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i arbetet med jubileumsfatet som tillverkats för Mackmyra i samband med företagets 20-årsjubileum. Jubileumsfatet har spårfrästa mönster i lock och botten. Mönstret hjälper till att utöka kontaktytan och ger whiskyn ännu mer karaktär från den svenska eken.
Sedan 1989 drivs tunnfabriken av Mats Andersson och hans son David, femte generationens tunnbindare, som driver utvecklingen mot dagens teknik för att ta hantverket till nya höjder.
– Samarbetet med Mackmyra är ett av våra mest spännande projekt. Vi är mycket stolta över möjligheten att få tillverka fina whiskyfat till Mackmyra, säger Mats Andersson, ägare och vd Varalövs Tunnfabrik.