Ölhistoria: Matthew Vassars ölstudier


För exakt hundra år sedan idag (23 juni) avled Matthew Vassar. Han föddes i England men familjen emigrerade till USA och slog sig ner på en gård intill staden Poughkeepsie. Han tog över familjens lilla bryggeri när han var arton år 1811, efter det att en explosion hade inträffat och bryggeriet brunnit ner och hans bror omkommit.

Fadern blev helt förtvivlad och slutade brygga öl, men Matthew tog över och utvecklade bryggeriet under de kommande åren till att bli ett av landets största. 1830 blev det det första med distribution till så gott som varenda stat. Framgångarna gjorde att han tjänade ihop en avsevärd förmögenhet. En niece, Lydia Booth, övertalade honom att grunda en av de första flickskolorna i USA: Vassar College. 1861 överlämnade han hälften av sin förmögenhet i en metallåda till den nyvalda ledningen. Lådan innehöll 408 000 dollar, vilket skulle motsvara cirka tio miljoner dollar idag. Dessutom donerade han mark där skolan skulle uppföras.

Vassar College

Idag omfattar skolan 400 hektar och där går cirka 2 400 elever av båda könen, sedan 1969, och det rankas som ett av landets tio bästa privata college och anses dessutom vara ett av de radikalaste i många hänseenden.

Matthew Vassar var en duktig affärsman och fokuserade allt mer sina banker och annan företagsamhet. Bryggeriet såldes men ale-trenden dog ut till förmån för tysk lager och till sist gick bryggeriet omkull och revs.

Vassars öl fortsätter dock att intressera, 2012 dök ett recept upp:

Några studenter på Vassar College har bryggt öl enligt Vassars recept. Det smakade mycket mer än de först trodde. Läs deras berättelse om Vassars öl.

För dig som vill veta mer – läs Vassar colleges historiska berättelse om Vassar & Co:s uppgång och fall.

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör