Tareq Taylors gin

När TV-kocken, krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor i samarbete med Malmöbaserade dryckesproducenten Saturnus nu introducerat det gin som bär hans namn är det resultatet av en lång utvecklingsprocess med mängder av smakprovningar och blindtester.

Tareq Taylor Craft Gin framställs enligt den så kallade London Dry Gin-metoden, vilket innebär att ingredienserna är destillerade i dubbla omgångar. Efter destillation blandas de olika smaksättarna med största omsorg och noggrannhet innan de späds på med vatten tills den slutligen når en alkoholstyrka på 47 procent.


I Tareq Taylor Craft Gins smaksättning möts ett aromrikt exotiskt potpurri av kryddor och örter:
Enbär, den av eteriskt lättflyktig olja fyllda blåsvarta stenfrukten som ligger till grunden för den typiska ginkaraktären. Enbär sägs stimulera aptiten och hjälpa matsmältningen och är en starkt bidragande orsak till ginens angenäma torrhet.

Korianderfrön tillhör de viktigaste smaksättarna i gin. Koriander odlas i de östra delarna av Medelhavet och avger en smak av citrus. Redan för tusen år sedan upptäcktes kryddans medicinska egenskaper, då oljan från fröna användes som smärtstillande medel.

Angelikarot tillhör familjen flockblomstriga växter och har sitt ursprung i Island, Grönland och norra Ryssland. Det är framförallt den söta roten som används vid smaksättning, maceraten är bitter och kan ibland påminna om selleri. Angelika (eller kvanne som är en annan benämning) ansågs förr vara ett botemedel mot pesten, idag är det framförallt dess förmåga att binda samman ginens andra doft– och smaksättare som gör den så uppskattad.

Älgörtens (också kallad älggräs eller mjödört) blommor och blad bidrag till kompositionen är dess goda mandelaktig smak.

Myskmadra är en välkänd kryddväxt men lång tradition inom folkmedicinen. Den har en rund och aromatisk smakdoft.

Curacao utvinns ur en sorts bitter apelsin vars skal används för den friska citrustonens skull.

Långpeppar är en tropisk nära släkting till vanlig peppar, men har en mer komplex smak: rundare, sötaktigare och mer aromatisk.

Paradiskorn är ett meleguetapepparfrö med ursprung i Kongo och Guinea. Maceraten ger ginen en skarp och värmande effekt.

Tareq Taylor Craft Gin

Nr: 8781202
Pris: 349 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!