Emma tipsar: Fira med fin 40-årig calvados och whiskydrink


Två av oss på Allt om Whisky fyller jämt i år. Att finna whisky som är 40-50 år till ett vettigt pris är lika svårt som att få barnen att gå ned med smutstvätten till tvättstugan – så gott som omöjligt alltså! Kikar man då på andra lagrade destillat kan man finna härliga armagnac eller cognac till fantastiska priser. Den här gången hittar vi calvados från Christian Drouin.

Drouins 40-åring

1979 råkar ju vara mitt år. Man är inte bortskämd med att dricka calvados så ofta, än mer äldre sådan. Gammal whisky har jag minsann provat men enligt min plånbok går det inte att köpa en whisky som är lika gammal som jag för att fira min 40-årsdag. Det blir helt enkelt väldigt dyrt och efter att ha inhandlat en alldeles för dyr katt i våras har jag svårt att komma undan med en flaska sprit som också har en prislapp med en massa nollor på. Christian Drouin är en producent med tradition och nyskapande. Skämt åsido – just den här calvadosen från 1979 är underbar.

Härlig doft av mogna äpplen. Toner av röda varma sommarbär och kola som kommer igen i smaken. Lite choklad i smaken tillsammans med tonerna av bakade äpplen. Bra finish. Beundransvärt att den kan vara så pigg och fräsch i stilen trots sin ålder.
Christian Drouin Millésimes 1979
Nr: 10601
Pris: 2 299 kr

Bushmills Black Bush Orange Peel

Vet inte om man kan kalla det en drink med så få ingredienser men det spelar ingen roll. If it’s good it’s good!
Ni har säkert både sett och druckit Bushmills Black Bush någon gång. En lättsam fin irländsk whisky. Önskar man höja upplevelsen och de finstämda citrustonerna kan man hälla upp whiskeyn i ett tumblerglas och toppa med en bit apelsinzest. Det här blir en lättsam drink som är full av sommar och apelsintoner. Med eller utan is är helt upp till dig. Ibland är enkelheten trixet. Krångla inte till det så mycket.
Busmills Black Bush
Nr: 88300
Pris: 299 kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.