High Coasts Quercus Mongolica


– Whiskyindustrin har länge fokuserat på fatens tidigare innehåll. Oss veterligen har ingen tidigare intresserat sig för ekarten i sig själv. Därför är Quercus-serien unik. Den fördjupar och berikar kunskapen om whisky, säger High Coasts Henrik Persson.

Quercus IV Mongolica går på djupet med den asiatiska eken Quercus mongolica. Asiatisk ek växer i en mycket östlig utbredning och trivs i klimat som är kärva och tidvis kalla. De tidigare utgåvorna i serien har handlat om europeisk skogsek, bergsek och amerikansk vitek, det vill säga de vanligaste ekslagen inom dryckesindustrin.

Quercus mongolica förekommer sparsamt i dryckesvärlden. I Japan har dess underart, Mizunara, närmast kultförklarats vilket drivit upp priserna på såväl råmaterial som whisky. Tillgången är emellertid begränsad, eken är porös och svårbemästrad och numera närmast en kuriositet i japanska lagerhus.

Den Quercus mongolica High Coast har lagrat Quercus IV Mongolica på kommer från nordöstra Kina vid gränsen mot Ryssland. Faten har utvecklat en kryddig whisky med en smakbild som är annorlunda mot tidigare utgåvor.

Whiskyn är helt orökt, 6,81 år gammal, buteljerad vid 50,8 %, i 6 228 exemplar, varav 2802 är allokerade för den Systembolaget.

Quercus IV Mongolica

Nr: 4674
Pris: 799 kr (50 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!