Hammars bryggeri – nu med svenska tonics


Hammars Bryggeri utanför Askersund har funnits ända sedan 1904 och är därmed ett av landets allra äldsta. Idag har de ett brett utbud av läsk, vatten och ciderdrycker. 2016 gick Robert och Sofi Henrysson in som nya ägare. Hammars storsäljare är julmust, årets version lanserades redan i augusti (!) och de räknar med att brygga mer än 300 000 liter.

Nyligen har de lanserat en serie svenska tonics i butiker, barer och restauranger. Serien innefattar fyra tonics och en Club Soda.

– Gin och tonic har fullständigt exploderat i Sverige och i hela världen under de senaste åren, berättar Robert Henrysson. Jag upptäckte premium gin och tonics på allvar under min tid på Winefinder. Det var då jag blev sittande med grymma mixologer och sommelierer på kvällarna och diskuterade. Och provade massor…

Hammars Bryggeri har jobbat i över två år med utvecklingen av de nya dryckerna. Grunden lades med Hammars Tonic Original – en torr bastonic med utpräglad beska. En balanserad tonic som passar perfekt till alla sorters gin, men som man lika gärna kan dricka som den är som ett vuxet alkoholfritt alternativ.

– Vi tycker att vi fick till grunden väldigt bra. Och vad beror det på då? Kompromisslöshet. Mycket tid och passion. Bara naturliga smaker. Vi kokar vår egen sockerlag på svenskt socker. Allt utvecklas och blandas i vår lilla fabrik i Hammar utanför Askersund, fortsätter Robert Henrysson.

– Lanseringen innehåller också två smaksatta varianter. Pink Tonic har frisk grapefrukt som bas. Hibiskus ger en blommighet och samtidigt en fyllighet som överraskade oss. Sedan Lemongrass and Mint – det totala experimentet – en smakkombination som inte vi sett förut men som vunnit allas hjärtan.

– Vi ville också att vår första range skulle innehålla den klassiska Club Soda. Vi gick tillbaks och letade i våra receptböcker och hittade ett recept från 30-talet. Mineralsaltbalansen i det receptet – och vårt fantastiska vatten – är det vi nu baserat vår nya Club Soda på. Även här är det ett riktigt gott vatten för sig själv, men passar grymt att ha till en G&T med en syrupbaserad Tonic eller andra blandade cocktails.

Slutligen Hammars Tonic Original Zero – en sockerfri premiumtonic utan kalorier. Detta har helt saknats på marknaden – fram till idag.

Här finns tonicen att dricka

Amici Plokk, Örebro
Boo Natur, Hjortkvarn
Tapasbar La Uva, Norrköping
Chilango Bar, Örebro

Här finns tonicen att köpa

Askersund
ICA Torghallen
ICA Jouren

Falkenberg
Suseå

Karlskoga
ICA Nära

Kumla
ICA Maxi

Köping
ICA Maxi

Sala
ICA Kvantum Åkrahallen

Stockholm
Cask & Company
Soda Nation

Örebro
ICA Maxi Universitetet
ICA Maxi Stormarknad Eurostop
ICA Supermarket City
ICA Supermarket Parken

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!