Bergslagens gin – världens bästa

Bergslagens destilleri vinner ”Världens bästa gin”

Bergslagens Destilleri är ett privatägt hantverksdestilleri i Örebro. Det är stadens första destilleri sedan 1800-talet då det fanns ett kronobränneri i nuvarande Henry Allards park mittemot Örebro slott. På destilleriet finns hela fatlagret med whisky, en kopparpanna för destillation, buteljeringsanläggning samt ett mindre labb där de jobbar fram nya smaker och produkter.

På destilleriet produceras det idag whisky, akvavit och gin – och inte vilken gin som helst heller, för efter att först ha utnämnts till Sveriges bästa gin blev den kvalificerad till slutrundan vid World Gin Awards. Och domarna föll för smaken av ”svenskt hantverk och bra råvaror” och Bergslagens Organic Gin hamnade på toppen av prispallen med utmärkelsen ”Världens bästa gin”.

Så här berättar Master Distiller Mats Lihnell:
– Vårt mål var att göra en klassisk gin som hade ett brett register av dofter och smaker. Vi ville fånga känslan av Bergslagen, det friska vattnet, den rena luften och skogens mystik. Vi gav den en unik svensk lokal tvist genom att lägga till lingon i destillationen. Det ger en ökad friskhet vilket ger den en behaglig ton. Vi var även noga med att enbär och citrus skulle vara de dominerade smakerna, som sig bör i en Klassisk Gin. Det är svårt att inte vara stolt över att vår gin har kommit in i den globala hall of fame.

Bergslagens Organic Gin

Nr: 85511
Pris: 329 kr (50 cl)
Den finns i det lokala sortimentet på Systembolaget i Örebro men finns att beställa till butiker i övriga landet.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!