Mjödner sätter mjöd på den svenska dryckeskartan


En vurm för vikingar och ett visst mått av tillfälligheter blev startskottet för Mjödner, bryggeriet som kanske mer än något annat satt mjöd på den svenska dryckeskartan igen.

För ungefär fem sex år sedan satt Niklas Nolemo på ett höstblot med vikingaföreningen i Årsunda utanför Sandviken. Iklädd full vikingamundering, givetvis. Hans son Emil var också med i sällskapet, och det var Emil som började ifrågasätta varför folk drack öl istället för mjöd, det skulle ju de riktiga vikingarna aldrig ha gjort. Kanske kunde man göra något själv?

– Vikingaintresset startade av en ren slump egentligen. Min dåvarande fru och barnen ramlade in på vikingagården Årsunda en sommar och tyckte att det var kul, så vi skaffade ett medlemskap för att stötta. Och på den vägen är det, säger Niklas.

Sagt och gjort, sonen Emil började söka runt på nätet och luskade reda på mjödrecept som far och son började experimentera med. Jäshinkar inhandlades och de tog en sväng till Willy:s och handlade mängder med honung för att sedan börja experimentera hemma.

– Det smakade fruktansvärt illa från början, ingen hit alls, haha, säger Niklas.

Något år senare satt han hemma hos en kollega och drack ett annat testmjöd – och kollegan älskade det, och gick igång och började pusha för att det här borde göras i större skala. Niklas började fundera och räkna – och till sist bestämde man sig för att dra igång.

– Det var en spännande uppstart, med otroligt mycket mer att tänka på än jag hade kunnat föreställa mig: lokaler, tillstånd, utrustning, etiketter, ombyggnationer, försäkringar och grejer. Bara larmet vi var tvungna att installera kostade närmare femtio tusen.

Själva bryggeriet startade man i en gammal magasinslokal som tidigare tillhört Gevalia, men i höstas flyttade gänget till nya lokaler i Brynäs, där man nu delar utrymme med ölbryggeriet Hopsie Daisy.

Undertecknads enda personliga upplevelse av mjöd innan det här mötet var en gymnasiekompis som försökte sig på att göra mjöd hemma, och det resultatet var rent ut sagt vedervärdigt. Sött, obalanserat, alkoholstarkt. Hur stort är intresset, kunskapen och förståelsen bland gemene man?

»Det svåraste har nog varit att folk inte riktigt vet vad mjöd är. Många tror att det är något som är besläktat med öl när det i själva verket är ett vin gjort på honung istället för druvor.«

– Det har förändrats mycket och snabbt. Det tog tid att få ut budskapet men nu ringer både konsumenter och branschfolk av olika slag och ber oss vara med på olika grejer. Fördelen för oss är ju att vi är unika; det finns över 400 öltillverkare i Sverige idag men bara en handfull som gör mjöd.

Och ja, ambitionerna framåt är stora. Under 2020 är målet att passera 50 000 producerade liter och att finnas på 100 krogar.

– Det är lite »do or die« nu. Vi har investerat en stor summa pengar och nu är det bara framåt som gäller, säger Niklas.

Från början var det sonen Emil som var bryggmästare på Mjödner, men idag är det istället brorsdottern Denise Nolemo som driver verksamheten på heltid. Idén är däremot fortfarande densamma: att göra mjöd i en tillgänglig och lite mer lättdrucken stil.

– Den stora skillnaden mellan det vi och de flesta andra mjödproducenter gör är att många tycker att det ska vara en väldigt söt och bombastisk dryck, maffig och stor i smaken. Vi gillar inte riktigt det, så vi jobbar med jäststammar som jäser långsammare och också jäser ut mer, vilket ger en torrare mjöd med förhållandevis lägre alkohol. Det blir som äppeljuice, som man blir glad av!

Niklas menar att just idén om vad mjöd egentligen är skapar vissa problem. På film och tv ser man vikingar skåla i rejäla stop där skummet skvätter på skägg och rustika träbord. Men i verkligheten har mjöd ingenting med skum och öl att göra.

– Mjöd är ju ett vin gjort på honung istället för druvor. Det ligger någonstans mellan fruktigt vitt vin och cider.

På ytan är det den enklast möjliga processen, menar Niklas.
– Det enda du gör är att du späder ut honung med vatten och sedan tillsätter jäst. Problemet är att själva processen är extremt känslig för yttre påverkan, kanske ännu mer än andra drycker. Temperaturer, hantering och allt det där. Att vara konsekvent i produktionen är det svåra.

Självklart är själva honungen en springande punkt i produktionen, och Mjödner köper sin honung från Lantz Biodling i Mjölby. I år köpte man tio ton av Lantz årsproduktion.

– Vi skulle såklart kunna köpa honung från flera olika odlare, men då blir det också olika produkter, så eftersom vi vill vara konsekventa köper vi så mycket vi får från ett och samma ställe, säger Niklas.

I dagsläget har Mjödner totalt fyra produkter tillgängliga på Systembolaget, varav en i det fasta sortimentet. Men gänget har ambitiösa planer för framtiden: Under 2020 kommer en helt ny produktlinje att lanseras, och redan i början av året släpps den ekfatslagrade mjöden Draug.

– Den har legat på whiskyfat från Ben Nevis i tre fyra månader, så den har en ganska rejäl whiskytouch. Det man får från whiskyn är en skön beska som gifter sig snyggt med den söta honungen. Själva namnet, Draug, är förresten det fornnordiska namnet för en odöd krigare. Eller zombieviking, om man så vill, haha! Vi tyckte att det passade bra, dels eftersom den här mjöden är starkare än de andra grejerna vi gör, dels eftersom vi begravt den på fat och sedan återupplivat den igen.

Draugen är dubbeljäst, med två olika jäststammar, och är en kraftig mjöd med tydliga toner av vanilj och kanel. Något att dricka framför brasan istället för cognac, som Niklas säger.

Nyligen släpptes också Wicked Wench, Denise Nolemos första alster som bryggmästare, och en mjöd som skapades för att passa in på artisten/krögaren E-Types nya piratinspirerade krog Lasse i gatan i Gamla stan i Stockholm.

– De har mycket rom på den krogen, så Denise bestämde sig för att göra en mjöd som var lite maffigare, lite sötare, lite starkare. Själva namnet hittade jag på en fansajt för Pirates of the Caribbean, där det stod att Wicked Wench var namnet på skeppet Black Pearl innan det sjönk och sedan blev ett piratskepp.

Så, hur dricker man bäst sin mjöd tycker du?
– Det beror lite på i vilket sammanhang och till vad man ska dricka den. Till mat dricker jag den gärna i vinglas, och om jag ska dricka den på egen hand kör jag den gärna väl kyld direkt ur flaskan eller ur ett stop. Det är bara att testa sig fram och se vad man gillar bäst!

Mjödner på Systembolaget

Garm (nr 76864, 45 kr, 11 %)
Bjuder på kraft och krydda ovanpå en mjuk honungssöt bas. ”Troligen det mjöd vikingen valt till rusfesten”, som Mjödner skriver på sin hemsida.
Embla (nr 76824, 36 kr, 8,5 %)
Mild och halvtorr, med både äppeltoner, syrlighet och fin honungssötma. Bra till lättare rätter som sallader och kyckling.
Wicked Wench (nr 33777, 120 kr, 13 %)
Kryddig, rivig och med snyggt avrundad sötma. Bra framför brasan, eller till ost.
Glöd (nr 33322, 99 kr, 12 %)
Mjödners egna variant på glögg. Gott om kanel, kryddnejlika, kardemumma och apelsintoner.

Etiketter

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.