Nc’nean – tillverkad av naturen, inte av regler


Neachneohain är namnet på en häxdrottning som enligt gaelisk folktro härskade över andra andar. Hon var en stark och självsäker jägarinna, en tyst rebell oberoende av andra som värnade högt om sin enda skyddsling:
naturen.

Detta är den legendariska berättelse som fått ge inspiration till grundandet av ett nytt whiskytillskott i Skottland, Nc’nean; landets första helt ekologiska destilleri som kommit att bli pionjärer i sitt arbete som rör miljö och hållbarhet.

Annabel Thomas, en ung kvinna med en stor dröm, stod inför ett vägskäl gällande sin karriär och funderade på om hon skulle lämna arbetet som strategikonsult i London. Hon är uppvuxen i Essex i sydöstra England men spenderade stor del av sin barndom på Skottlands västkust och det är tack vare dessa magiska resor som hon förälskade sig i landet. Hon berättar att idén om ett eget destilleri på den familjeägda gården i Drimnin Estate, nära Isle of Mull, hade funnits länge:

– Starten på min whiskyresa började verkligen med en resa, närmare bestämt till Islay utanför Skottlands västkust. Vi hade haft den här idén om att skapa ett destilleri på min familjs gård och jag åkte därför till Islay i forskningssyfte. När jag besökte destillerierna där kändes det som om de alla sa samma sak, och samtliga utförde sitt arbete på ett sätt som man alltid hade gjort. Med det sagt vill jag poängtera att det inte är riktat som kritik, tvärtom anser jag att traditioner har en betydelsefull plats inom samtliga branscher, inte minst inom den skotska whiskyindustrin.

Den familjeägda gården på Skottlands västkust kom att bli en stor inspirationskälla för Annabel att göra verklighet av sin idé. Det vilda, vackra området är på många sätt perfekt för ett whiskydestilleri.

Som de flesta vet är Skottland ett land rikt på whiskydestillerier och därmed en konkurrenskraftig bransch att ge sig in i. Upplevelsen på resan gav Annabel mycket insikt men startade även igång idén om att det borde finnas utrymme för ett destilleri som tänker och arbetar utanför den traditionella boxen. Genom att dra nytta av den stora boomen inom hantverksproducerade drycker såsom gin och öl såg hon även möjlighet att få utöva en av hennes andra stora passioner, nämligen hållbarhet.

– Efter resan tillbringade min far och jag mycket tid tillsammans för att arbeta med denna idé men vi insåg snabbt att om vi verkligen skulle göra verklighet av vår dröm behövde någon av oss ge det mer tid och fokus. Därför beslutade jag mig 2013 för att lämna mitt dåvarande arbete och syssla med detta på heltid.

Nc’nean är ett modernt destilleri med en produktionskapacitet på drygt 96 000 liter per år. Första destillationen gjordes i mars 2017 och allt som produceras är certifierat ekologiskt. Som småskalig och oberoende producent ges stor frihet för att experimentera och varje månad utforskas nya smakprofiler för att lära sig om vad olika batcher kan leverera. Experimenterandet sker bland annat i form av att anamma destillationstekniker som går att finna utanför Skottland samt att prova olika jäsningstider och utforska jästtyper som vanligtvis inte används inom whiskytillverkning. Alla beslut som tas är dock väl genomtänkt och genomsyrar hela tiden ett starkt hållbarhetstänk.

– Likt många människor idag, särskilt i min egen generation, är jag verkligen orolig för vad världen kommer att vara om 5, 10, 20 år. Effekterna av koldioxidutsläpp och den globala uppvärmningen är ett ansvar som inte bara åligger individer och regeringar. Även som företag bör man agera och arbeta på ett så hållbart sätt som möjligt, menar Annabel.

Hon tror själv att Nc’nean har en stor fördel av att vara ett nyetablerat destilleri eftersom de då inte behöver ta lika stor hänsyn till århundranden med traditioner. Istället handlar det om att anamma ett nytt tankesätt.
– Att arbeta för att bevara arv och traditioner är en lätt sak då det kommer till skotsk whisky. Den svåra biten är att hålla ett öppet sinne och utmana den traditionella whiskykulturen genom att våga ifrågasätta om saker går att göra på ett nytt bättre sätt, säger Annabel.

För att driva Nc’nean på ett ekologiskt och hållbart sätt används 100 procent förnybar energi där träflis för den unika träflispannan kommer från den lokala skogen och spillvärmen går genom de temperaturkontrollerade lagerhusen. Allt mältat korn som används är ekologiskt odlat och man strävar ständigt efter att göra alla aspekter av produktionen så miljövänlig som möjligt. Biprodukter som blir över återvinns som djur- och växtfoder och vilka kemikalier som används för rengöring övervägs noggrant.

En tradition som inte går att förbise, då det dessutom är skotsk lag, är att whisky inte får heta whisky förrän den uppnått en ålder av tre år och en dag. Därför ser man med stor förtjusning fram emot våren 2020 då den första whiskylanseringen är planerad. Detta är dock inte den första produkten som går att finna på marknaden från Nc’nean. Redan i september 2018 lanserade man sin första produkt, en världsunik botanisk sprit som kan beskrivas vara ett mellanting av maltwhisky och gin.

– Jag vill tro att experimentlusten ligger i vårt blod. Vår första produkt var ett experiment vi kom fram till efter ett halvårs laborerande av vår olagrade maltsprit som vi kombinerade med botanik. Vi har fortsatt detta experiment genom att lagra vår botaniska sprit på tre olika typer av fat för att se vilken inverkan det ger på smaken.

Annelie Huczkowski är en av Allt om Whiskys stipendiater och har besökt Old Pulteney distillery för att lära sig mer om hantverket. Till vardags driver hon bloggen Sinnen och nyanser där hon skriver och fotograferar upplevelser av goda ting, i synnerhet Whisky.