Rom inspirerad av Guyanas jaguarer


Guyana som ligger i nordöstra Sydamerika är cirka 214 970 kvadratkilometer stort och ligger mellan den 1:a och 9:e latituden och 56:e och 62:a longituden. Den atlantiska kustlinjen i nordost är 430 kilometer lång. Landet gränsar till Venezuela i väst, Brasilien i söder och väster samt Surinam i öster.

I landets heraldiska vapen syns två jaguarer som håller en spetshacka, ett sockerrör och en risplanta – vilket summerar landet i korthet. Och jaguaren (Panthera onca) har länge varit förknippad med landets historia. Vid konferensen Convention on Biological Diversity (CDB) 2018 utnämndes den 29 november till den internationella jaguardagen. Jaguaren är utrotningshotad överallt, och den har helt utrotats i El Salvador och Uruguay, men i Guyana finns fortfarande omkring 4 300 (enligt Jdrzejewski et al, 2018).

Sockeröret i vapnet står inte bara för deras sockerexport utan också för rom förstås. Landets långa tradition av romtillverkning sträcker sig ända från mitten på 1600-talet. Guyana tillverkar rom i brittisk stil på melass från rörsocker och landet var länge en stor leverantör av rom till den engelska flottan.

Nu har Umida Group lanserat en rom som fått jaguarens namn.
– Med Jaguara rom har vi skapat en modern produkt för att attrahera nya konsumenter till den annars traditionella romkategorin, säger Filip Lundquist, VD på Umida Group. Den höga alkoholhalten är en smakbärare som ger rommen en kraftfull stil samtidigt som den upplevs som välbalanserad och mjuk.

Destilleringen av Jaguara sker i enkelpannor, så kallade pot stills, vilket ger en kraftigare och mer smakrik sprit då fler aromer blir kvar i destillatet. Därefter sker lagringen av rommen i upp till 15 år på bourbonfat.

Så här beskrivs den:
”Smaken är balanserat halvsöt till söt med tydliga toner av arrak. Jaguara har även mogen ekfatskaraktär med toner av vanilj, apelsinskal och fudge samt tydlig smak av torkad frukt. Rommen passar bäst att drickas rumstempererad eller tillsammans med en isbit efter middagen.”

Jaguara Premium Dark Rom

Nr: 355
Pris: 449 kr (70 cl)
Alkoholhalt: 45%

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!