Ron Abuelo – med en egen dimension


Panama ligger inklämt mellan två världshav där Atlanten i öster och Stilla havet i väster skapar ett speciellt klimat med hög maritim luftfuktighet och långa torrperioder. Landet brukar beskrivas som ett växthus med mycket jämn temperatur och konstant fuktighet. Här trivs sockerrören bättre än någon annanstans i Central- och Sydamerika. Panama anses ha ett av världens främsta odlingslägen.

Don José Varela Blanco grundade landets första sockerbruk 1908. Drygt 100 år senare är företaget Varela Hermanos fortfarande helt familjeägt och drivs idag av tredje generationen. Sedan 1936 producerar de rom under namnet Ron Abuelo och kontrollerar hela produktionskedjan från råvara till buteljering. Man förfogar över 800 hektar egna sockerrörsodlingar och ett mycket välfyllt romlager, med en imponerade stor andel mogen rom. De äldsta faten är från slutet av 70-talet.

Abuelo Two Oaks slutlagras på djuprostade fat av ny amerikansk vitek, Quercus alba. Dessa fat rostas i 60 minuter vid 180 grader. Därefter höjs temperaturen till 220 grader och de då vidöppna porerna gör att rostningen tränger nästan en centimeter ner i fatväggarna. Djuprostad ny ek utvecklar mängder med smaker och ger den kolonndestillerade spriten en egen dimension med kaffe-, choklad- och vaniljtoner.

Fredagen 27 mars hamnar 1 200 flaskor i utvalda Systembolagsbutiker.

Two Oaks – Ron Abuelo XII

Artnr: 4068401
Pris: 598 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Pesé, Herrera Province, Panama
Typ: Spanska skolan, Single Estate Rum
Råvara: Melass + Sockerrörsjuice av sockerrör från Hacienda San Isidro
Jäsning: Cirka 48 timmar
Destillation: Kolonn
Ålder: 12 år, vintage pallet method
Fat: Ex Tennesse Whiskyfat med finish på extra hårt rostade nya amerikanska ekfat
Sockerhalt: 24 g/l

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!