1500 flaskor Nikka Coffey Malt


När Masataka Taketsuru letade efter en plats att bygga sitt andra destilleri fick han möjlighet att köpa två coffeypannor från Skottland. Året var 1965 och han såg till att de fraktades till Kobe där han planerade att starta tillverkning av grainwhisky.

En jordbävning i staden fick honom på andra tankar och när han några år senare fick klart med byggplanerna av ett nytt destilleri uppe vid Sendai fraktade han dit de båda kolonnpannorna. Redan vid starten började de användas och Miyagikyo (som destilleriet senare skulle byta namn till) har sedan dess producerat en mycket hyllad, majsbaserad grainwhisky.

Få destillerier skulle få för sig att använda kolonnpannor till att producera maltwhisky. Nikka tänkte dock annorlunda och det ska vi vara tacksamma för. De gamla kolonnpannorna levererar, i kombination med mältat korn, en mjuk singelmaltwhisky. 

Fredagen den 27 mars finns 1 500 flaskor av Nikka Coffey malt i utvalda Systembolagsbutiker och i webblagret.

Nikka Coffey malt

Artnr: 1101301
Pris: 691 kr
Alkoholhalt: 45%
Destillation: Coffey Still på Miyagikyo Distillery
Råvara: 100 % malt
Fat: Huvudsakligen ombyggda och kolade bourbonfat
Antal flaskor till Sverige: 1 500

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!