Test: Benromach Vintage 2009 Batch 04

I februari släpps ett par nya tappningar från Gordon & MacPhails destilleri Benromach. Med en tioåring som hör till de bästa vardagsmalterna man kan finna på Systembolaget blir det intressant att se vad de tar sig för med två mer nischade buteljeringar. Idag släpps den första:

Benromach Vintage 2009, Cask Strength Batch 04
Doft: Ett par snabba dopp med näsan i glaset vittnar om Benromachkvaliteter man hittar i 10-åringen: komplex med flera lager av dofter som kommer i vågor. Här finns en lätt men tydlig rökighet, mörk citrus, vanillin, välformulerade trätoner och mjölkchoklad. Med ett par minuters luftning framträder halm och bränt trä. En angenämt stor maltwhisky att dofta på.

Smak: Förvånansvärt mjuk i karaktären, den höga alkoholhalten (57,2 %) till trots. Det är först mot eftersmaken en alkoholbränna sparkar till. Här finns många smaker man hittat i doften, vilket ger en konsekvent upplevelse, och inramningen är även här komplext mångbottnad. En rökvisp seglar förbi och byts ut mot jordigare drag, apelsinzest, och kola. Med några droppar vatten öppnar glaset upp och smaken balanseras rejält. Fruktigare toner med bitter brittisk apelsinmarmelad, och citron möter bourbonfatskaraktär i form av vanilj och karamell. Eftersmaken är medellång och välbalanserad. Det här är en snygg whisky som funkar både som vardagsmalt, men kan utan problem bidra med stor wow-faktor till vilket sällskap som helst. En perfekt whisky att njuta till norska Gazpachos mångfacetterat suggestiva låtar.

Betyg: 9/10

Benromach Vintage 2009, Cask Strength Batch 04

Nr: 92160
Pris: 849 kr (70 cl)

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.