Heja Japan!


Det kommer uppfriskande nyheter från Japan. Det har länge ryktats om att ett nytt regelverk för japansk whisky håller på tas fram. Nu tycks det vara klart.

Japan Spirits & Liqueurs Producers Makers Association har tillkännagivit att nya bestämmelser träder i kraft från och med april i år. Det innebär bland annat nya märkningsregler för japansk whisky, som i fortsättningen inte kan klassas som japansk om den inte har destillerats och lagrats i landet.

I dag förekommer en omfattande import av whisky i bulk från Skottland, USA och Kanada som buteljeras som japansk whisky. Japanska bolag är ju stora ägare och delägare till destillerier i Skottland och USA och sitter på stora lager mogen whisky som på olika vägar blandas ner i den japanska whiskyn. Men nu är det alltså slut med buteljeringar av 18-årig japansk whisky från tvååriga destilleribolag. Det lyfter vi på hatten för.

Nu återstår det för Sverige att fatta liknande beslut. Sprit som på olika sätt genomgått någon form av beredning i Sverige, lagring eller smaksättning kan lagligen klassas som svensk. Trots att den producerats i vilket land som helst. Men spritvärlden är förvirrande, Gammeldansk görs i Norge och Skåne är finskt, vad kan man egentligen tro om det här med ursprungsmärkning? Heja Japan.

Etiketter

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.