Dubbelt upp av Tomintoul

Om du följer floden Spey så kommer floden att dela sig i närheten av staden Ballidalloch. Om du sedan fortsätter längs med den östra floden som heter Avron kommer du efter ungefär en mil att nå fram till det mycket vackert belägna destilleriet Tomintoul. Detta destilleri grundades 1964 av de i Glasgow baserade whiskyhandlarna Hey & Macleod och W. & S. Strong. Tomintoul har genom åren bytt ägare ett par gånger men är sedan år 2000 i whiskyproducenten Angus Dundees goda händer.

Nu har destilleriet släppt två whiskyes på Systembolagets beställningssortiment: Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky och Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old.

Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky är en bourbonfatslagrad whisky som fått en avslutande lagring på first fill Sherry Olorosofat vilket ger den en mycket djup bärnstensfärg samt en doft av malt och röda bär. I smaken finner man rostade nötter, smörkola och nejlika samt i avslutet: apelsin och kaffe. Namnet Seiridh kommer från gaeliskans ord för sherry vilket uttalas ”shehree”.

I Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old finner man eleganta gröna dofter i form av nyslaget gräs och gröna blad samt fudge. Smaken är mycket väl balanserad mellan mandlar, nyrostat bröd och en intensiv gräddighet med toner av brynt smör. Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years vann guld i kategorin ”Speyside Single Malt 13–18 YO” vid The Scotch Whiskey Masters 2020.

Tomintoul Seiridh Single Malt Whisky

Doft: Rejäl maltighet med inslag av röda bär.
Smak: Distinkt kryddighet nötighet med smörkola och nejlika.
Avslut: Generöst med apelsin och kaffe.
Storlek: 700 ml
Alkoholstyrka: 40%
Pris: 479 kr
Artikelnr: 80671

Tomintoul Single Malt Whisky 16 Years Old

Doft: Gröna blad, fudge, gräs och vanilj.
Smak: mandlar, nyrostat bröd, smörkola.
Avslut: Lång och komplex med gräddiga toner och brynt smör.
Storlek: 700ml
Alkoholstyrka: 40%
Pris: 649 kr
Artikelnr: 83306

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!