Zacapa 23 la doma först ut i heavenly cask-serien

Nya Zacapa la Doma, från det Guatemalanska rom-märket Ron Zacapa finns nu på Systembolaget.

Under de kommande fyra åren kommer Zacapa varje år lansera en begränsad utgåva av sin prisbelönta rom Zacapa 23 som en del i den exklusiva Heavenly Cask-kollektionen.

Den fyrdelade kollektionen är tillverkad i Zacapas lagringsanläggning i Guatemala, även kallad House Above the Clouds, 2300 meter ovanför vattenytan.

Lorena Vásquez, Zacapas Master Blender i över 35 år, säger att kollektionen verkligen fångar varumärkets själ:

”Vi har alltid varit otroligt stolta över komplexiteten och hur unik Zacapa 23 är. Vi gläder oss över möjligheten att väcka varje fat till liv i vår nya Heavenly Cask-kollektion.”

Nu lanseras den första av de fyra unika utgåvorna, Zacapa 23 La Doma, ’The Taming Cask’ i Sverige.

I lagringsprocessen ’Sistema Solera’, blir 6–24-årig rom noga blandad och lagrad i fat som tidigare innehöll amerikansk whisky, sherry och Pedro Ximenez-viner för att ge drycken olika karaktärsdrag.

Det första av fyra släpp från Zacapa’s Heavenly Cask-kollektion, är inspirerad av före detta amerikanska whisky-fat, känt som The Taming Cask. Det adderade åldrandet i dessa fat ger smak av färska och honungsfyllda sockerrör tillsammans med den tropiska, livfulla smaken av ananas och banan.

Det perfekta sättet att avnjuta Zacapa La Doma, enligt producenten själv, är rent, eller med en stor iskub. Vill du gå vidare rekommenderar de att du garnerar din rom med färsk eller flamberad ananas eller en skiva flamberad banan. Den får också gärna kompletteras med något sött som antingen valnöt- eller ananastarte. Den passar även utmärkt i La Doma Old Fashioned.

La Doma Old Fashioned
5 cl Ron Zacapa La Doma

1 barsked kaffesockerlag
3 droppar chokladbitter alt. aromatisk bitter (t.ex. Angostura bitter)
Garnityr: Torkade Bananchips

Rör samtliga ingredienser med is. Sila upp i rocksglas och tillsätt is. Garnera med torkade bananchips.
Kaffesockerlag
2 delar mörkt muscovadosocker
2 delar hett vatten
1 del hela kaffebönor

Så här gör du:
Rör hett vatten och muscavadosocker till sockret har löst upp sig. Låt svalna. Tillsätt hela kaffebönor och låt dra i ett dygn. Sila bort bönorna och försvara kaffesockerlagen kallt.

Zacapa La Doma Heavenly Cask Collection The Taming Cask

Nr: 40918
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70 cl
Pris: 799 kr.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!