Emma tipsar: Res i sinnet

Nu tar sig längtan att resa helt nya dimensioner. Mitt resande begränsade sig i somras till ett par turer till lantstället två timmar från stan. Min reslust är nerklämd under ett lock som jag knappt vågar lyfta på. Men med god mat och, som i det här fallet; dryck, kan man i alla fall resa i fantasin en stund.

ROKU Gin

Nr: 40337
Alkoholhalt: 43 %
Pris: 349 kr
Vid tre tillfällen har jag missat resor till Japan. Bokade resor som blivit avbokade på grund av saker jag inte kunnat rå på: jordbävningar, katastrofer… you name it. Jag har verkligen inte haft tur här. Kanske är det inte meningen att jag ska resa dit men som whiskyentusiast är det lite av en dröm. Det här är en gin från Japan som jag testade i somras. Namnet Roku betyder sex, eftersom denna gin är smaksatt av lika många ingredienser. Elegant, stilren och enkel i sin renhet och smak. Väldigt trevlig! Någon dag ska jag minsann resa till Japan.

AnCnoc 18 Years

Nr: 85981
Alkoholhalt: 46 %
Pris: 899 kr
Jag minns när jag vid ett av mina första besök på destilleriet Knockdhu, fick en gammal whisky upphälld i ett kallt glas efter att vi hade smugit runt i destilleriet och lagerhuset. Jag läppjade på whiskyn och en närmast religiös upplevelse infann sig. Det var en äldre anCnoc och jag var helt såld! Med gåshud på armarna visste jag att det här var något speciellt. Idag lanseras många av anCnocs härliga buteljeringar i Sverige och whiskyentusiasterna har verkligen funnit ytterligare en whisky att lita på.

En av godingarna värda att testa är deras AnCnoc 18 YO som är lagrad i spanska ex-sherry och amerikanska ex-bourbonfat och den är inte filtrerad. AnCnocs något högre alkoholhalt skapar en dimension till i det här fallet och lyfter de smaker som skapats i faten något alldeles extra.

Doften är stor och har viss sötma som påminner om torkade frukter och varm, mogen blodapelsin. Något nötig i bakgrunden men jag finner även choklad och mandarinskal.
Smaken är fatkryddig och fullkomligt exploderar. Lager av söt torkad frukt blandas med vanilj, kola och noter av läder. Eftersmaken är medellång där mogen fruktighet hänger kvar med smak av choklad och vitpeppar.
Den tar mig tillbaka till Skottland varje gång jag testar den.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.