Redbreast Single Cask 16 years – bara för Sverige


Pot Still Whiskey uppstod 1785, mest som ett sätt att undvika skatt: Mältat korn var belagt med skatt, men inte omältat korn. Alltså började man lägga även omältat korn i mäsken, och så hade man det som idag kallas ’Pot Still Whiskey’. Om whiskeyn kommer från endast ett destilleri kan man lägga till ’Single’ också.
I dag är Pot Still Whiskey en ursprungsskyddad, irländsk gren av whiskeyfamiljen som är på stark frammarsch.

Redbreast Single Cask 16 years old Exclusively Bottled for Sweden 57,9 % är utvald av Master Blender Billy Leighton för svenska beundrare av Single Irish Pot Still Whiskey. Ett Olorosofat gav 600 flaskor, som alla skickas till Sverige, där de dyker upp i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment den 18 februari.

Doften sägs ha fylliga toner av honung och vanilj, som avlöses av kryddig kanel, muskot och kryddnejlika. Från Olorosofatet kan man ana russin och mörka bär.
Smaken bär fylligheten av Pot Still, tillsammans med toner av mörk choklad, kaffebönor och bränt socker, som följs av en lång finish där både frukt och krydda långsamt tonar ut och ersätts av ek.

Redbreast Single Cask 16 years old Exclusively Bottled for Sweden

Artnr: 41017
Volym: 70 cl
Pris: 2195 kr.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!