Bröderna Bommen – ölkompisarna som gör whisky

Jonas, Richard och Anders.

Från whisky till öl. Och sedan tillbaka till whisky. Bröderna Bommens resa har varit lång och innehållsrik. Men idag kan de erbjuda både öl, whisky och rom. Och en kopp kaffe om du hälsar på i caféet i Njurunda.

Text: Peter Fredberg foto: Anna-Clara Eriksson

Barndomsvännerna Jonas, Anders och Richard har alltid delat en passion för whisky. Efter en av många Skottlandsresor satt de hemma i Jonas kök och funderade på vad de skulle göra med sitt gemensamma intresse. Men att dra i gång ett eget whiskydestilleri skulle vara en alldeles för stor investering.

Öl var däremot någonting de testat på att brygga tidigare, så den kvällen bestämde de sig för att dra igång sitt eget ölbryggeri. I april 2014 drog de igång och deras ölvision är att tillverka hantverksmässigt gjord öl, med bara naturliga råvaror. Men de är även sugna på att experimentera med nya spännande råvaror, för att skapa egna unika öl.

– Min passion, säger Jonas, har alltid varit en klassisk stout som jag ville ta fram en egen version av. Anders ville gärna skapa en traditionell Indian Pale Ale, med hög beska och maltig kropp. Richard kom däremot inte riktigt fram till vad han ville prova på. Till frukost en morgon åt han en tallrik AXA Fruit Gold Musli och det slog honom att detta smakrika livsmedel måste gå att använda i en öl. Han gillar Brown Ale, så han skapade en sådan med müsli. Det slutade med att vi fortfarande använder den müslin i vår Brown Ale. Vi har faktiskt testat att göra samma öl utan müsli, men den saknar djupet müslin tillför. Den blir mustigare nu och Richard har äntligen en ursäkt att ta sig en öl till frukost.

Bryggeriet har enligt Jonas ett av Sveriges bästa neutrala vatten direkt ifrån kranen. Källan heter Nolby vattentäkt och den ligger djupt vid Ljungans strand.

– Vattnet filtreras genom sandbankarna under sex månader. Det håller dessutom en stabil temperatur på fyra grader året runt, vilket gör det svårare med bakterietillväxten.

Bryggeriverket är ett Braumeister på 575 liter och de producerar cirka 20.000 liter om året. Vännerna har alltid gillat öl som sekundärfermenteras på flaska, så det jobbar de mycket med fortfarande. För att ta fram nya recept har de även ett litet bryggeriverk, där de kan testa idéer till nya ölsorter snabbt och smidigt. Idag har de åtta vanliga öl och en folköl på sin hylla.

– Våra populäraste öl är Ljungan Pale Ale och vår IPA, som toppade förra årets försäljning. Våra öl är regionalt begränsade till Västernorrland, så vi når inte ut över hela Sverige. Men vi har två sorter i beställningssortimentet hos Systembolaget. Det är vår Broder Ivan som är en Russian Imperial Stout på 9,4%, som har blivit extremt populär. Sedan har vi Altrud på 75 cl flaska, som du med fördel kan ta fram och servera till en middag.

Whisky och Rom
Jonas eget whiskyintresse startade när han var 18 år och följde med föräldrarna för att hälsa på en bekant, som tyckte att Jonas var gammal nog för att prova whisky. Så han tog fram en tioårig Laphroaig.

– Jag doftade på den och tyckte att det var helt fantastiskt, för att inte tala om smakupplevelsen. Den dagen öppnades en helt ny värld. Att nu få möjligheten att experimentera fram egna whiskyupplevelser är en dröm som gått i uppfyllelse.

Deras whiskyproduktion kom igång i juni 2020 och de lagrar primärt på 30-liters bourbonfat, men de har även fyllt några 200-liters bourbonfat.

Fride Scotch Blended Malt vann guld i Uppsala Beer & Whisky Festival 2022.

– Visionen är kanske inte att släppa en single Cask, utan att ha de stora 200-litersfaten i botten som får ligga i fem år. Sedan blandar vi upp dem med mindre fat, som kanske legat 7-8 år.

Sporrade av whiskyprojektet tyckte vännerna att det skulle vara häftigt att skapa en egen rom. De hittade en leverantör av jamaicansk rårom som de tänkte lagra på 40 liters, mediumrostade svenska ekfat. De kom överens om att de skulle dra igång projektet så fort de fått in tio förbeställningar på privatfat. Det tog bara någon dag.

– Jag ringde Thorslunds kagge direkt och han kunde leverera svenska ekfat i mitten av mars i år. Lagringstiden blir upp till fatägarna. Vill de ha en lätt påverkad rom, kan de tappa upp den efter ett år. Men vi siktar nog på att det tar kanske tre till fyra år innan alla smaker satt sig. Sedan är tanken att romfaten ska fyllas med kornsprit, så efter ytterligare ett par år kommer vi få en fin romfatslagrad whisky.

I destilleriet använder de en holländsk hybridpanna på 500 liter, som är flexibel nog för att klara av destillaten som vännerna jobbar med. Kornet köper de in från Crisp Maltings i England, humlen till ölen kommer från både Nya Zeeland och England.

Vill du komma förbi går det att boka både visningar och provningar och deras eget fik har öppet onsdag till lördag. Inspirationen till fiket kommer från vännernas whiskyresor, för hos nästan varje destilleri de besökte så fanns det där lilla fiket för en kaffe eller lättare lunch.

Populär ölfestival
– Vi håller i en trevlig ölfestival på hösten varje år och just nu håller vi precis på att sy ihop allting med bokningar, tält och utställare. Så se till att boka in femte till sjätte augusti, för då kör vi för fullt. 350 personer är välkomna per kväll och det blir mat, dryck, musik och trevliga människor. Sist vi körde hade vi 38 olika hantverksöl på plats, från de sju eller åtta bryggerier som finns här i området kring Sundsvall. Välkommen!

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!