The Reach – The Macallans äldsta hittills

Det var säkert med en viss andakt som Kirsteen Campbell, Master Whisky Maker på The Macallan, gick in i lagerhuset för att välja ut det fat som skulle bli The Reach. Detta fat, ett ex sherryfat, hade fyllts 1940, strax innan destilleriet tvingades stänga på grund av kriget. Sedan låg det ostört på Macallans lager i över åttio år, innan Kirsteen Campbell bestämde att det var dags.

The Macallans Master Whisky Maker Kirsteen Campbell

Men det som skulle bli Macallans äldsta buteljering någonsin häller man inte upp i vilka flaskor som helst. Man anlitade en grupp skotska konsthantverkare för att skapa en värdig inramning till denna unika whisky.

Den munblåsta karaffen vilar på tre händer, gjutna i brons som symboler för alla de som på olika sätt deltog i att skapa The Reach, och det specialbyggda etuiet som omsluter flaskan är handgjort från veden av en stormfälld alm som sannolikt växte på The Macallans ägor redan 1940.

Tillsammans bildar whiskyn, glaset, bronsen och det handgjorda etuiet en vacker tribut till både whiskyn och destilleriet.

Fatet gav 288 karaffer, och som man kan förvänta sig är både smak- och doftnoter närmast lyriska i sin mångfald och variation, eller som Kirsteen Campbell själv säger:
– Dess djupt kastanjebruna nyans är en första antydan om djupet i denna anmärkningsvärda whisky. Här finns mörk choklad, söt kanel och aromatisk rök som leder vidare till brynt kola, kanderad ingefära och sotad ananas, följt av en intensiv, söt och rökig finish.

Till Sverige kommer en karaff den 25 augusti.
TIPS! Läs vår intervju med Kirsteen Campbell: Kirsteen Campbell – en Master i maltmagi.

The Macallan The Reach

Nr: 4121501
Alkoholhalt: 41,6 %
Pris: 1 200000 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!