Recept: Godaste tillbehören till kräftorna

Kräftor på faten, kulörta lyktor och något kallt och gott i glaset. Våra varma, mörka augustinätter är som gjorda för att träffa vänner och äta god mat! Men på enbart kräftor är det svårt att bli mätt. Allt om Whiskys slipade kock Anders Tegnér bjuder på perfekta tillbehör till kräftorna. Skål och smaklig måltid.

Cheddar- och whiskeypotatis

Cheddar- och whiskeypotatis

Till 10 personer som tillbehör

30 små potatisar
150g finriven cheddar
1 dl crème fraiche
1 tsk flytande honung
2 tsk whisky, gärna rökig
1 knippe gräslök, finskuren

Tvätta och borsta potatisen. Koka dem i saltat vatten tills de är färdigkokta, låt dem sedan svalna. Vispa samman cheddar, crème fraiche, Whisky och honung, smaka av med salt och peppar. När potatisen är kall så skär av ändarna så att de kan stå på ett fat. Spritsa eller klicka ostkräm på toppen och avsluta med gräslök.

Västerbottenpizza

Västerbottenpizza

Till 10 personer som tillbehör

3 st rektangulära tunnbröd
200g riven västerbottenost
50g picklad rödlök
50g späda spenatblad
50g fiskrom, t ex löjrom

Till ostkräm:
100g riven västerbottenost
1 dl vispgrädde
2 dl rapsolja
2 st äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och vitpeppar
Eventuellt ett par centiliter Aquavit.

Börja med krämen, koka upp grädden, rör i osten och kyl det. Slå grädden i en hög, smal behållare och mixa i äggulorna och vinägern. Fortsätt sedan med oljan till en slät kräm, smaka av med salt, vitpeppar och lite Aquavit. Mixa inte för länge, då skär sig krämen.
Täck tunnbröden med ost, baka av dem i het ugn några minuter tills de fått fin färg. Toppa pizzorna med spenat, lök, rom och kräm. Skär dem i bitar och servera genast.

Majs-fritters

Majs-fritters

Till 10 personer som tillbehör

Till frittern:
3,5 dl avrunna majskorn
1,25 dl vetemjöl
0,5 msk socker
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl panko
1 msk Bourbon, välj din favorit

Olja till fritering

Till servering
1 dl gräddfil
2 msk finrivet citronzest
1 tsk flytande honung

Blanda alla ingredienserna till frittern och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite Tabasco om du vill ha dem lite hetare. Blanda till en jämn smet. Rör samman gräddfilen med citron och honung, ställ den sedan i kylen en stund. Hetta upp oljan och klicka i smeten, Det skall vara lagom stora munsbitar och fritera dem gyllenbruna. Låt dem rinna av på papper och servera dem sedan tillsammans med gräddfilsdippan.

”En i varje klo”

”En i varje klo”

1 cocktail

2,5 cl OP Andersson
2,5 cl Campari
2,5 cl Lillet Blanc
1 cl Cointreau
Is
1 apelsinskiva, torkad eller färsk

Blanda spriten i ett rörglas tillsammans med is. Rör tills det är iskallt, det tar ca 30 sekunder. Sila upp i kylt glas över en isbit och garnera med apelsin

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se