Whiskyutflykt i sommarsverige

Sommar och semester bjuder in till möjligheter att uppleva något nytt. Eller kanske möjligheten till ett återbesök av platser som det var längesedan man besökte senast. Allt om Whisky tipsar om tre platser i Sverige som du kan besöka med whisky och mat som gemensam nämnare.

Brygghuset, Fiskebäckskil

Bohuslän och den vackra skärgården norr om Göteborg. Fiskebäckskil har allt som du förväntar dig av ett bohuslänskt före detta fiskesamhälle. De vackra trähusen, de små fiskebodarna längs vattnet. Små slingrande gator mellan de kanske lite för tätt placerade husen. Doften av hav, känslan av romantik och svenskt. Ja det är lite som att befinna sig i ett vykort.

Hit är det kanske lättast att ta sig med bil. Men det går att ta bussen till Lysekil och sedan färjan över till Fiskebäckskil. Väl framme i Fiskebäckskil så måste man besöka Brygghuset. Brygghuset är en skärgårdskrog där menyn i första hand riktar sig till dig som uppskattar havets skatter. Men vill du äta en god köttbit kommer du också bli nöjd.

Det som gör Brygghuset lite speciellt förutom maten och det vackra läget precis vid vattnet nere i hamnen är all deras whisky. Reine, som är en whiskysamlare av rang, har köpt på sig så otroligt mycket whisky. Utan att det har räknats på det så gissar jag att detta är en av Sveriges största whiskysamlingar.
Mycket av whiskyn kan man köpa för att smaka på. Men det finns även flaskor som inte öppnas utan som enbart är samlarobjekt. Brygghuset har de senaste åren byggt ut för att få än mer plats för att njuta av god dryck. Men även för att få plats med alla flaskor. Senaste tillskottet är Talisker room som stod klart 2021.

Brygghuset har blivit utnämnt till Sveriges bästa whiskykrog 2013 och 2017. När man ätit god mat och smakat några av alla goda whisky så går man över till Slipens hotell för en god natts sömn. Brygghuset och Slipens hotell drivs av samma krögare vilket gör det lätt när man vill förboka. En rekommendation är att boka bastun med tillhörande bubbelbad ute på bryggan för att njuta av omgivningen. Kanske även ett litet dopp i havet? Övriga aktiviteter att göra, beroende på vad man är intresserad av, är bland annat hummerfiske ute till havs. Eller varför inte vandra runt i vacker skärgårdsnatur med egen liten matsäck? För dig som gillar att sporta finns bl.a. golf, minigolf, padel och tennis.
Brygghuset Krog – Restaurang och årets whiskykrog 2017
https://www.brygghusetkrog.se/
Hotell – Brygghuset krog
https://www.brygghusetkrog.se/hotell/

Spirit of Hven Backafallsbyn, Ven

Ven är den lilla ö som ligger mellan Sverige och Danmark. Det som slår en direkt när man kliver av färjan och tittar ut över alla åkrar och det vackra landskapet är alla harar och fasaner. Är man inte försiktig så snubblar man på dem. Till Ven tar man sig lättast med färjan från Landskrona. Landskrona kommer man lätt till med både tåg och buss. Åker du bil finns det parkering vid färjeterminalen. Om man vill kan man ta bilen med sig på färjan. Men det är helt onödigt då det bara är drygt en mil att gå runt hela ön.

Vill man inte gå de tre kilometrarna från färjeterminalen till Spirit of Hven Backafallsbyn så kan man åka lokalbussen eller hyra någon av alla de 1000-tals cyklar som finns tillgängliga. Har du för avsikt att sova över i Backafallsbyn rekommenderar jag att du bokar bussbiljetten samtidigt som du bokar rummet. Som whiskyfantast är det naturligtvis destilleriet man vill besöka. Men glöm inte bort att Spirit of Hven Backafallsbyn är så mycket mer än destilleriet. Du kan övernatta i någon av de mysiga stugorna precis vid destilleriet. Naturligtvis har de en bra restaurang som fokuserar på att laga kvalitativ mat på utvalda skånska råvaror. Efter den goda middagen måste du besöka baren.

Whiskybaren på Spirit of Hven rankas som en av de främsta i Sverige. Vid varje givet tillfälle finns minst 500 sorters whisky upptagna från det stora lagret som innehåller över 1000 olika whisky. Här representeras de flesta destillerierna som är och har varit verksamma det senaste halvseklet. Allt från whiskys från tidigt 30-tal och fram till ung 3-årig. Här finns något för alla. Spirit of Hven Backafallsbyn är ett populärt turistmål, så var ute i god tid och boka boende, färja, visning av destilleriet och bord till middagen. När man väl är på Ven får man inte missa att besöka museet över Tycho Brahe, 1500-talsastronomen som är orsaken till varför namnen på många av Spirit of Hvens whiskies är döpta efter stjärnkonstellationer Det finns även många små hantverkare att besöka och handla av. Är det golf du vill spela så finns även det.

Eller varför inte bara vandra runt på ön och se alla vackra hus i klassisk skånsk stil med stråtak?
Spirit of Hven Backafallsbyn
https://www.hven.com/

Ventrafiken
https://ventrafiken.se/

Wärdshuset i Bredaryd, Bredaryd

Wärdshuset i Bredaryd har blivit utnämnt till årets whiskykrog 2006, 2019 och 2020. Men de är minst lika kända för sitt bryggeri och den stora samlingen av öl från hela världen, och även om den stora samlingen inte är till för att drickas, så finns det massor av annan öl att prova. Whiskyhyllorna i restaurangen är fyllda med härliga rariteter som garanterat tilltalar även den kräsne. För dig som bokar övernattning så finns en god chans att du får bo i ett destilleri. Eller ja, vissa rum är döpta efter olika destillerier.
Bredaryd är ett litet samhälle i Smålands sydvästra hörn. Wärdshuset i Bredaryd kan vara en bas för dig som vill besöka närliggande High Chaparral. Eller för dig som vill ge dig ut på naturupplevelser i Store Mosse nationalpark eller Draven naturreservat. Till Wärdshuset i Bredaryd tar du dig med Krösatåget eller buss. Men räkna då med en promenad på 500 meter till värdshuset. Rekommendationen är att åka till Wärdshuset i Bredaryd med bil. Då har du lättare att ta dig till övriga upplevelser runt omkring i området. På Wärdshuset i Bredaryd är det alltid någon provning på gång. Öl eller whiskyprovningar finns alltid tillgängliga.
Eller varför inte en ölprovning till middagen och till efterrätt en whiskyprovning i källaren vid bryggeriet? I restaurangen kan du förvänta dig det klassiska. Men var också beredd på det oväntade. De letar ständigt efter nya kombinationer. Surölet som gifter sig med gösen, trappistölen som får flodkräftorna att rodna och chokladfondanterna som smakar som en Mozartsymfoni med några droppar Glenfiddich. Ja, på Wärdshuset i Bredaryd ska man våga släppa tyglarna och låta personalen ta med dig på en upplevelse i smaker.
Wärdshuset Bredaryd
https://wardshusetbredaryd.se/

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!