Dags för glögg!

Juletid är glöggtid, och även om många gärna häller upp den klassiska vinglöggen och serverar den med russin och skållade mandlar så finns det numera många varianter på denna dryck som är så starkt förknippad med just julen. Det finns årliga utgåvor, engångssläpp, varianter på tidigare teman och vilda experiment. Med tanke på att vi i Sverige dricker runt fem miljoner liter glögg per år finns det utrymme för både det ena och det andra, och få drycker passar så bra för infall och spontana idéer som just glöggen.

Svensk Vinter 20 %

En lite starkare glögg, som fått karaktär av Mackmyra Whisky. På en bas av friskt vitt vin har man lagt pomerans, kanel och äkta vanilj, som sedan fått sällskap av en ekig maltwhisky rätt från fatet. Whiskyn ligger sedan som en fin underton mot kryddorna och vinet, vilket gör att denna glögg passar fint som basingrediens i både varma och kalla drinkar.
Artnr 80213, 500 ml, 129 kr.

Norrbottens Destilleri Älgörtsglögg 15 %

Norrbottens Destilleri är ju mest kända för sin gin, och kanske var det därför som enbär är en tongivande smaksättare även i deras glögg. Men här finner man också handplockad älgört, stjärnanis, kardemumma, kanel och citron. Älgörten bidrar med en ren mandelton som gifter sig fint med de mer klassiska kryddorna. På Norrbottens Destilleri hävdar man att den smakar bäst på egen hand, men kan inte låta bli att nämna Meadowsweet Martini: Lika delar älgörtsglögg och gin rörs med is och serveras med citronzest.
Artnr 35276, 500 ml, 238 kr.

Vinfabrikens Äppelglögg spetsad med Calvados 15 %

Vem sa att glögg måste göras på vin? Glögg kan göras på nästan vilken bas som helst, även om äpple är ett populärt tema. Som till exempel Vinfabrikens Äppelglögg, där man till äpplena lagt de klassiska kryddorna kanel, kryddnejlika, vanilj och apelsin, för att sedan avrunda med honung och Calvados. Det här är en mycket söt glögg, som balanseras av både kryddor och Calvados. Vinfabriken hälsar att den trivs bäst i sällskap av varm brietårta med nötter.
Artnr 90129, 500 ml, 99 kr.

Stockholms Bränneri Årets Glögg 2022 18 %

En mycket skandinavisk glögg, som kryddats med rönnbär, lingon och krusbär. Så har man tillsatt en skvätt Stockholms Akvavit som bidrar med krondill, fänkål, enbär, koriander, fläder och ljung. Och till sist, som en julig krona på verket: apelsin, kanel, kryddnejlika, ingefära och kardemumma. Trots smakrikedomen är denna glögg både mjuk och lättsam, och tack vare smakrikedomen är den lika god lätt värmd som över en isbit.
Artnr 5891602, 500 ml 198 kr.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!