Test av The Balvenie – Speyside i kubik

Att möta dryck på den plats den skapas är alltid att föredra, men få förunnat. Balvenie distillery ligger i det lummiga, vackra Dufftown mitt i Skottlands whiskykärna Speyside. Att sitta på kontoret i Sverige och prova Balvenie är inte riktigt samma sak som att testa whisky på plats efter en två timmars destilleritur, där man får använda alla sinnen för att lära känna whiskyn.

Det är sen eftermiddag och mörkret faller utanför fönstret på Allt om Whiskys kontor. Chefredaktören ringer in två vana whisky-provande kollegor: Håkan Dahlberg och Jonas Gyllenpanzar Stjerna för ett hemligt uppdrag. Att testa ett urval av Balvenie whisky blint stod på schemat. Inget man kan säga nej till om man är whiskykännare. Här har vi några utplockade whiskies från Balvenie som verkligen visar på bredden i deras whiskystall. Grunden och deras ”DNA” är verkligen Speyside i kubik.

Balvenie 26 Years Dark Barley

(Nr: 40567) 47,8 %, 6 995 kr

DOFT: Whiskyn är aningen sluten till en början. Den har en frisk doft av vaniljdrömmar, citrus, bananblandat med vanilj och till sist marsipan. Jonas finner att doften går lite mot bakverk som de klassiska dammsugarna. Håkan hittar päron i ugn kryddade med kanel och choklad. Bananvanilj i doften som sedan gick mer åt exotisk frukt. Något laktosliknande…

SMAK: Känns exklusiv, en fruktigt frisk whisky med tropisk frukt blandat med gröna äppelskal som kommer fram här. Bakom den stiliga whiskyn gömmer sig tutti-frutti och något som Jonas säger påminner om det vita på citronskalen; albedoen, i bakgrunden. Eftersmaken mynnar ut i en finstämd ekighet.

Betyg: 9/10Balvenie 21 Years Portwood

(Nr: 85553), 40 %, 1999 kr

DOFT: Vaniljsirap, marmelad på mogna päron utan skal, mogen kall kiwi. Vinös i doften tycker Emma. Röda stenfrukter hittar Jonas.

SMAK: Håkans kommentar till smaken »Werther’s kola« håller resten av panelen med i, och får tillsammans bara bekänna färg att de är mogna nog att känna till hur de smakar. Apelsinzest slingrar sig in i bakgrunden. Här finns fina, torra, tanninlika toner. Känns som att den har lite ålder i ryggsäcken påpekar gänget enstämmigt. Krämig, lätt, sötma. »Mumma« utbrister Emma i panelprovningens koncentrerade tystnad.
Emma och Jonas envisas med lakritsrot mot slutet.
Betyg: 8,7/10

Balvenie 12 Years American Oak

(Nr: 40453), 43 %, 599kr

DOFT: Tydlig maltig doft blandas med torrt gräs, karamelliserat socker och russin. Det finns något murrigt och tobaksbladslikt med.

SMAK: Medelfyllig whisky, där kola, bränt socker och torkad frukt fyller munnen. Här finns också torkad frukt och eventuellt bananlikör. Tanninerna i eftersmaken gör den något torr. Eken hänger kvar likt ett vedträ. Här gömmer sig också lakritspastiller enligt Jonas.
En genomgående ton av Irish coffee i whiskyn menar Håkan.
Betyg: 8,3/10

Balvenie 12 Years Doublewood

(Nr: 10477), 40 %, 559 kr

DOFT: Något ung i doften. Trevlig doft av päronsplit. Mjuk vaniljkola. Godis åt tutti-frutti hållet.

SMAK: Fruktfest! En läderton finns i smaken, hävdar Jonas. Tillsammans hittar panelen en whisky rik på vanilj, mjuk kola och kanel. Eftersmaken har lite gröna äpplen i sig och är kortare än väntat
En snabb, smarrig raket!
Betyg: 8,2/10

Caribbean Cask 14 Years

(Nr: 85288), 43 %, 759kr

DOFT: Söt i doften. Maltig med tydliga noter av kolakarameller, kanderade äpplen och »nytt läder« som Håkan beskrev det. Underbar doft. Kanderade röda äpplen. Skriver på planka i träslöjden. Nytt läderbälte.

SMAK: Rund och härlig, maltig även i smaken och här kommer tobak, läder och lakritspastiller, eller snarare lakritsrot, i eftersmaken.
Betyg: 8,1/10

Balvenie 14 Years Week of Peat

(Nr: 40956), 48,3 %, 999kr

DOFT: Något rökigt sipprar upp i glaset där det står. Påminner om slocknad eld. Piptobaksrök kommer upp på agendan och vi konstaterar att det är sötman och rökigheten tillsammans som gör det. Cocktail/frukt-blandning, inlagd frukt som aprikoser blandas med nymalen mandel.

SMAK: Bakom röken finns en syltig sötma som går mot inlagda mandariner, det får Emma att tänka på sin mosters tårta. Panelen finner det är en intressant whisky som har en härlig balans mellan rökighet, vaniljkola, och den där fruktigheten. Jonas tycker att smaken av rök blir mer åt salmiak i smaken. Sticker ut i det här testet med sin röksötma och långa eftersmak där också grapefrukt gör sig påmind.
Betyg: 8,6/10

The Balvenies Global Brand Ambassador Gemma Paterson
Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!