Raasay Hebridean Distillers – på en ö utanför en ö

Destilleriets grundare, Alasdair Day

Text: Peter Fredberg Foto: R&B Distillers Limited, Isle Of Raasay Distillery

Isle of Raasay, en ö utanför en ö i Hebriderna utanför Skottlands västkust, ligger Raasay Hebridian Destillers. Destilleriets historia började med att Alasdair Day kom över en receptbok för whisky från 1899. När han gick igenom boken såddes ett litet frö, som sedan växte till en dröm om att en dag få producera sin egen whisky.

Alasdair Day kan spåra sin koppling till whiskyindustrin till ett företag vid namn J&A Davidson, grundat 1820 i Scottish Borders-staden Coldstream. Utöver att jobba med whisky ägde de även Coldstream Brewery och en livsmedelsbutik i staden.

– Min farfarsfar Richard Day anslöt till verksamheten 1895, som kontorspojke när han lämnade skolan. Han tog över verksamheten 1923 och fortsatte med whisky och drev livsmedelsbutiken tills han gick i pension 1940. Jag ärvde till slut receptboken 2009. Den visade sig innehålla alla recept på den whisky som företaget producerade från 1899 till 1916, säger Alasdair.

Alasdair bestämde sig för att försöka återskapa ett av recepten som hette Tweeddale. Under den processen fick han blodad tand och beslutade sig för att ta upp stafettpinnen och fortsätta traditionen med att skapa whisky i större skala.

– När jag gått igenom siffrorna för investeringen som krävdes för att komma igång, insåg jag att jag förmodligen skulle kunna klara av att bygga upp ett litet destilleri. Det slutade med att jag under 2012-2013 började med att ta fram en affärsplan och det var under den processen som jag träffade Bill Dobbie. Tillsammans grundade vi R&B Distillers Limited 2014, för att tillsammans bygga upp Isle of Raasay-destilleriet.

Planering och byggplan godkändes i februari 2016 och det första spadtaget togs 2016. Under 2017 började de destillera. Besökscentret med boende slog upp portarna 2018 och de släppte sin Isle of Raasay Hebridean Gin 2019. Det första släppet av Isle of Raasay Hebridean single malt skotsk whisky gjordes 2020.

– Jag ville i grunden skapa en singelmalt från Hebriderna, med ett lätt inslag av torv och med smaker av mörka frukter. Så nu skapar vi den första lagliga spriten på ön, som har rötter i århundraden av olaglig destillering. I ögruppen är vi i gott sällskap med bland annat Talsiker på Isle of Skye och Tobermory på Isle of Mull.

Oväntad utmaning
Hela resan med att skapa en egen whisky, från ett tomt pappersark till att designa och bygga upp ett modernt skotskt whiskydestilleri för single malt, har enligt Alasdair varit otroligt givande och han ångrar ingenting. Även om det naturligtvis har varit utmanande ibland.

 

– Vi trodde att den största utmaningen skulle vara att bygga ett destilleri på en ö utanför en ö, långt ifrån alla resurser vi kunde räkna med på fastlandet. Men det visade sig vara att återställa den georgianska byggnaden Borodale House som blev den största utmaningen. Huset är nu en del av vårt besökscenter och tillhandahåller även boende för våra gäster. Det finns idag sex rum med egna badrum.

De har odlat eget korn på Raasay 2017, 2018 och 2019 och har identifierat två sorter som klarar av att växa och mogna under Raasays korta växtsäsong. När det gäller jäst används idag två sorter, destillationsjäst och champagnejäst.

– Allt vatten vi använder i tillverkningen kommer från vår egen brunn som sträcker sig ned 60 meter under destilleriet. Brunnen heter Tobar na Ba Bàine som betyder Well of the Pale Cow. Något ska den ju heta, så varför inte?

I processen används ett antal olika typer av fat. Det handlar om rågfat, nordamerikansk ek (Quercus alba), Chinkapin ek (Quercus muehlenbergii), också från Nordamerika och Bordeaux rödvinsfat (Quercus petraea och Quercus robur) från Frankrike. Sedan får drycken mogna i lagerlokaler bakom byn Inverarish, cirka en mil från destilleriet.

– Vad platsen kommer att göra för smaken, det är något tiden får utvisa. Men vi vill gärna tro att vi kan få uppleva en något salt och vindpinad egenskap från havet som omger oss.

Duncan Koek fyller fat.

Både Gin och Whisky

– Vi är som sagt i grunden ett skotskt single malt-destilleri, men när jag designade destilleriet inkluderade jag möjligheten att skapa vår egen Hebridean gin.
Whiskyproduktionen stoppas en gång om året för att skapa gin under en till två veckor. Sedan görs en grundlig rengöring innan vi återgår till whiskyproduktion.
För flaskdesignen tog de hjälp av Stranger & Stranger. De kom och besökte teamet på Raasay under tre dagar för att lära sig mer om ön, dess geologi och för att få uppleva stämningen och andan som finns på ön.

– De lyssnade och absorberade all information som de sedan lyckades tolka in i flaskans design. När du håller i en flaska, håller du bokstavligen en bit Raasay i handen.

Guiden Alasdair McGowan häller upp en dram

När deras första singelmalt släpptes var mottagandet väldigt positivt. På Systembolaget hittar du idag sju av destilleriets whiskies tillsammans med deras gin. I framtiden ser Alasdair naturligtvis fram emot att få se hur deras whisky ska få utvecklas under åren.

Teamet fyller med jämna mellanrum på ett antal olika intressanta fattyper för framtida numrerade specialsläpp. De släppen brukar vara extremt uppskattade och många av deras fans försöker tajma det, för att försöka komma över den eftertraktade flaskan med nummer 1.

– Om du ska ta steget in i vår whiskyvärld så kan du med fördel börja med Isle of Raasay Single Malt nr 53236. Den sammanfattar på ett bra sätt vår smakvision när det kommer till vår whisky. Den har en påtaglig rökighet och fatkaraktär samt inslag av ananas, ostronskal, ljunghonung och ceder. Servera den gärna rumstempererad i ett trevligt sällskap.

https://raasaydistillery.com/

FOTNOT: Isle of Raasay distillers vann ”Scottish Distillery of the Year” och “Tourism Destination of the year” 2022. Läs mer här: Isle of Raasay Distillery vinner Scottish Whisky Awards.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!